Egy képen az összes Oscar-díjas színésznő gálaruhája

oscartop.jpeg

Így összegyűjtve érdekes szociális tanulmánnyá alakulnak ezek a legjobb színésznőként díjazottak által az Oscar-gálán viselt ruhák.

A héten már egy kreatív fotósorozattal (amiben gyerekek pózolnak a lejobb film kategóriára jelölt filmek emblematikus pillanataiban) megemlékeztünk a közelgő díjátadóra, most a divat és a társadalom szempontjából vesszük szemügyre a legjobb színésznő díjat elnyerő dívák ruháit.

Érdekes megnézni, hogyan alakultak át a stílusok a harmincas-negyvenes évek monokróm gyászruháitól és az ötvenes évek klasszikusan elegáns darabjaitól kezdve, amikor az Oscar még kevésbé az extravaganciáról és a luxusról szólt, a nyolcvanas évek ízlésficamain és mai szemmel divatbakijain át a  luxusdizájnerek mai fáyolszerű, leomló művészi darabjaiig.

Az infografikáról mindössze 16 ruha hiányzik, ezekben az években (jobbra lent) a színésznők ugyanis nem mentek el személyesen átvenni a díjat. A ruha rajza alatt a színésznő és a ruha tervezőjének neve olvasható (néhány esetben nem sikerült kinyomozni a tervezőt, itt Unknown azaz ismeretlen szerepel).

 A képre kattintva nagyban is megnézheti a Mediarun poszterét.

hi-res-oscar-dresses1.jpg

divat társadalom grafika infografika Oscar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elgondolkoztam, hogy vajon Katharine Hepburn milyen ruhát vett vona fel az eseményre. Ezt már soha nem tudjuk meg... 12 jelölése volt és 4 alkalommal nyert, egyik az Oroszlán télen feledhetetlen Eleonorájáért.