Hi-tech borpancsolás otthon

The-Miracle-Machine-Turns-Water-Into-Wine-0.jpg

A Csodagép azt ígéri, néhány nap leforgása alatt olyan nedüt készít nekünk a konyhában, ami a leghíresebb borokkal is felveszi a versenyt.

Kezdhetnénk úgy is, hogy Jézusnak sikerült a vizet borrá változtatnia, de nem akarunk senkit megbántani ezzel. Mindenesetre valószínűleg innen indult Kevin Boyer és Philip James szerényen csak Miracle Machine, azaz Csodagép névre keresztelt találmánya, ami a technológiai borforradalmat ígér.

A mai borászoknak számos innováció és újítás könnyíti már meg az életét, de mindezek ellenére a legkorszerűbb szőlő-feldolgozó rendszer is módszereiben a hagyományokra épül, és művészet a maga nemében. És ezt meg is kell fizetni. A két vállalkozó most azt állítja: otthoni kontrollált körülmények között felgyorsítják a borkészítés folyamatát, hogy mindenki elkészíthesse magának akár a legfinomabb borokat is megfizethető áron. 

mm1.png

A jó hír az, hogy legalább szőlőből. A borokhoz a hozzávalókat (szőlőkoncentrátum, élesztő, és adalékok) csomagban lehet majd kapni, borfajtánként. Kezdetben hatféle bor lesz elérhető: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot NoirSauvignon Blanc, és vörös és fehér burgundi, ám a kínálatot folyamatosan bővítik majd. A jelenlegi üzleti modell szerint egy üveg 20 dolláros bor előállítása kb. 2 dollárra jön ki. 

Természetesen a részleteket nem árulják el, hiszen az know-how, de annyit igen, hogy a csodagép lelke a fermentációs kamra, amely elektromos érzékelők, fűtőszálak és levegőpumpák segítségével ellenőrzött környezetet biztosít az elsődleges, és ha szükséges, a másodlagos erjedés időtartamára.

The-Miracle-Machine-Turns-Water-Into-Wine-2.jpg

Így míg a digitális refraktométer méri a készülő bor cukortartalmát, a levegő diffúzorok megfelelő időnként szűrt levegőt pumpálnak a kamrába és ezáltal kellően oxigéndús mikrokörnyezetet hoznak létre, így puhítják a tanninokat, dekantálják és "öregítik" a bort. Az ízek alakulását pedig a gép ultrahangos rezgésekkel gyorsítja fel.

info-graphic.png

Mindezt pedig egy iOS és Android platformokra fejlesztett, a géphez bluetooth-on keresztül csatlakozó "borászapplikáció" vezérli, amely, miután kiválasztottuk a bor típusát és stílusát, a megfelelő paramétereket elküldi a gépnek. Nekünk nincs más dolgunk, mint az előírt hozzávalókat bepakolni, bekapcsolni, és pár nap múlva élvezni akár a "legöregebb" bort.

The-Miracle-Machine-Turns-Water-Into-Wine-4.jpg

The-Miracle-Machine-Turns-Water-Into-Wine-5.jpg

Ön mit gondol, legyen a bor olcsó, vagy maradjon művészet?

A feltalálók és a készülék bemutatását pedig megnézheti ebben a kickstarter videóban.

 

gasztro innováció formatervezés kickstarter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.