Óriás arcok São Paulo-ban

gigantotop.jpg

Képzelje ahol, ahogy az utcán sétálva gigantikus emberi arcok nézik minden mozdulatát. Big brother érzés São Paulo-ban.

giganto06.jpg

Ez a világ első szelfiző épülete is lehetne, de most egészen másról van szó. A brazil Raquel Brust street art művész pontosan ennek az élménynek teszi ki São Paulo lakosait 2008 óta, amikor elkezdte a Projeto Giganto-t, amelyet úgy ír le mint "egy hiperdimenzionális interaktív fotó projekt, ami a városi életet és a város építészetét használja kiállítóteremként és közvetlenül megszólítja a járókelőket."

giganto08.jpg

Brust fekete-fehér portrékat nagyít fel óriásira, amelyeket aztán a város forgalmas nyilvános terein állít fel. A fényképeken általában Brazília távoli területein élő és/vagy idős emberek arca látható, akik koruk, egészségügyi állapotuk, a távolság és az utazás költségei miatt valószínűleg sosem jutnak el azokba a városokba, ahol a fotójukat kiállítják. A művészi alkotás és a néző így felcserélődik: olyan, mintha a fotókon lévő emberek néznék a szemük elé kiterített várost, benne a járókelőkkel.

giganto12.jpg

giganto13.jpg

A projekt így az idősek és a fiatalok, a városi és a vidéki élet, a modernizáció és a hagyományok közötti kontrasztokra hívja fel a figyelmet a város - vidékiek számára - szokatlan és ijesztő építményein, mint például a felüljárók betonpillérei.

giganto04.jpg

giganto14.jpg

giganto15.jpg

A projektet Brust São Paulo-ba költözése inspirálta, ahol hirtelen magányosnak és névtelen senkinek érezte magát. "Nem bírtam elviselni a zajt, a káoszt, hogy minden egyszerre történik. Be akartam csukni a füleimet és elzárni magamat a világtól". A Giganto egy emlékeztető az egymás mellett közömbösen elhaladó járókelőknek és autósoknak, hogy minden arc mögött ott egy ember, aki megérdemli a figyelmet.

giganto09.jpg

giganto05.jpg

giganto01.jpg

giganto03.jpg

giganto07.jpg

giganto11.jpg

fotó street art installáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.