II. Erzsébet popikonként büntet

charlessoon.jpg

II. "soha-nem-mondok-le" Erzsébet 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok uralkodója, az anglikán egyház feje. 2001. december 31. óta pedig a bunchof5s popikonja.

waaay1.jpg

II. Erzsébet az ausztrálok ötdollárosán látható arcképe úgy tűnik kifogyhatatlan forrása az inspirációnak egy ismeretlen művész számára, aki szívesen rajzolgat a bankókra. Mangásítva, legósítva, Anonymous-ként, Super Mario-ként és Macskanőként is megjelenik a királynő, hogy az idilli családi jelenetekről ne is beszéljünk.

happyvalentinesdaybetty.jpg

Ausztrália 2001-ben egyébként a föderáció megalakulásának 100. évfordulóján eltüntette ideiglenesen a királynő arcképét az ötdolláros bankjegyről. Az ausztrál társadalmat megosztja az a kérdés, hogy Ausztrália átalakuljon-e köztársasággá és a királynő-államfőt népszavazáson megválasztott ausztrál elnök váltsa-e fel. 

Ha jobban belegondolunk, nekünk magyaroknak elsőre elég furcsa, hogy egy kortárs "politikus" képe figyel vissza egy bankjegyről. De miért, vagy éppen miért ne? Ön szerint mekkora esély van rá, hogy a közeljövőben élő államfők képei díszítik majd a magyar bankókat? Amíg ezen töpreng, nézze meg a többi ötdollárost is!

kritika humor társadalom grafika papír hírességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nehéz innen megítélni, mi a jó Ausztráliának, de szerintem mindegy, hogy királyság vagy köztársaság van. Egy elnök szerepe is lehet annyi, mint most az uralkodónak. Erzsébet ráadásul szerintem jó uralkodó, bár ugye szerepe formális a királyságon belül.
Sőt, szeirntem sokkal több hozadéka van a királyságnak, mintha köztársasággá alakulna az ország.