Tavaszköszöntő színrobbanás Indiában

holi24.jpg

Felszabadító tavaszköszöntő ünnep színekkel és marihuánával.

A Hólí, a „színes” ünnep Indiában az egyik legnagyobb fesztivál. Leginkább a mi húsvétunkhoz hasonlítható. Az ünnep a holdnaptárhoz igazodik, Phálgun hónap (február-március) utolsó holdtöltéjéhez, ezért nem mindig ugyanarra a dátumra esik; idén március 17-én kezdték a területenként elrátő hosszúságú, 2-5 napos ünnepet.

holi17.jpg

A fesztiválon az ünneplők gyógynövényekből készített festékporokkal, színezett vízzel locsolják egymást, így köszöntik a tavaszt és ünneplik az újjászületést, a szeretetet. A színeknek jelentőségük vam: a piros a boldogságé, a fehér a szabadságé. És való igaz, az emberek Hólí idején elengedik magukat, amihez persze az ilyenkor "legalizálódó" összetört marihuána leveleket (bhang) tartalmazó sütik és italok is hozzájárulnak. Indiában Gandhi 1985-ben betiltotta a marihuánát, de a hatóságok Hólí ideje alatt elnézőek, és engedélyezik, hogy a lentihez hasonló "nemzeti bhang boltokban" árulják. (A dörzsölt amerikai cserkészlányok, a sütik, és a marihuána története itt...)

bhangshop.jpg

bhang.JPG

Az ünnepség a nem vallásos területeken is elterjedt, az utóbbi években Amerikában és Európában is számos fesztivált szerveztek rá.

A bhang dicsőítésére pedig egy bollywoodi filmrészlet:

Fotók: Atlantic
fesztivál emberek társadalom marihuána világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.