A világ területi vitákban érintett országai

newmap.gif

Magyarország a világ azon kevés országai közé tartozik, akiknek a CIA szerint nincs hivatalosan területi vitája.

Érdekes térképre bukkantuk a minap, amely a CIA World Factbook adatai alapján a nemzetközi területi vitákban érintett országokat ábrázolja (rózsaszínnel). Meglepő, de a világ nagy rózsaszín ködbe burkolózik... alig van olyan ország, amelynek ne lennének kisebb nagyobb vitái a szomszédjaival. A képre kattintva nagyban is megnézheti a téképet, a linket követve pedig részletesen is elolvashatja (angolul), melyik ország milyen határ menti terület, sziget, tengerpart, stb. területi hovatartozását vitatja.

Jól látja, a térképen Magyarország a világ azon kevés országai közé tartozik, akiknek a CIA szerint nincs hivatalosan területi vitája (zölddel). A CIA mindössze ennyit jegyez meg velünk kapcsolatban (mai állapotok szerint): "bilateral government, legal, technical and economic working group negotiations continue in 2006 with Slovakia over Hungary's failure to complete its portion of the Gabcikovo-Nagymaros hydroelectric dam project along the Danube; as a member state that forms part of the EU's external border, Hungary has implemented the strict Schengen border rules".

(fordítása kb. "2006-ban folytatódnak a kétoldalú kormányzati, jogi, műszaki és gazdasági munkacsoport tárgyalások Szlovákiával, miután Magyarország nem teljesítette a saját vállalását a Duna menti bős-nagymarosi vízlépcső projektben; mint olyan EU tagállam, amelynek határai egyben az EU külső határainak is részét képezik, Magyarország bevezette a szigorú schengeni határ szabályokat") (ugyanez olvasható Szlovákiánál is)

A közelgő választások kimenetelétől függően ez a státusz változhat.

// Posztjaink hasonló témában // Infografikák a disrupton

politika magyar térkép történelem infografika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éltem annyit Ausztriában, tudjam, azért ott Olaszországgal Dél-Tirol nem egy lezárt kérdés. Én a bolgár-szerb határt sem vésném kőbe, Albánia feni a fogát Koszovóra, Macedónia kontra Görögország dettó...és ez csak Európa! Paraguay nem pl. ? Amerikaiak...hülyék mint a s@gg.
A CIA térkép azokat az országokat mutatja, amelyeknek területi és/vagy határvitái is vannak egymással. A határőrizeti viták ide tartoznak, a nemzetiségi viták nem. Sőt kinosan ügyelnek, hogy utalást se tegyenek rá.

Ez a vakság vagy érzéketlenség megnyilvánul az USA kelet-európai ill. Oroszország-politikájában is.