Repülő csészék és csészealjak

coffeetime-6.jpg

Egor N fotós játékos fényképsorozata kávéscsészékkel, kiöntőkkel és tejjel.

A Coffee Time sorozat szabad szemmel ilyen részleteiben nem látható, megfagyasztott pillanatokat ábrázol zuhanó kávéscsészékről és kiömlő tejről.

coffeetime-5.jpg

Hogyan lehet megörökíteni az ilyen gyorsan történő események egyetlen rövid pillanatát, melyhez az emberi reakcióidő általában túl hosszú? A titok a nagy sebességű fotózás, amelyben a vaku az, ami “megfagyasztja” az esemény pillanatát. Minél rövidebb a vaku villanási ideje, annál jobb, tisztább lesz a kép. 

coffeetime-7.jpg

A technika egyébként Harold E. Edgerton amerikai mérnök nevéhez fűződik, aki 1923-ban a Xenon villanólámpát és a stroboszkópot szabadalmaztatta, melynek segítségével az emberi szemnek már túl gyors mozgás fázisai kimerevedtek és megörökíthetővé váltak a fényképeken, ezzel pedig örökre beírta magát a fotótörténet és a tudomány nagykönyvébe. 1936-ben készült egyik híres felvételsorozata, amelyen egy csepp tej koronaalakban esik egy tányér tejbe (lent).

milk1936.jpg

Talán ez ihlette meg Egor N fotóst. Mindenesetre a végeredmény lenyűgöző. Már csak egy kérdés motoszkál bennünk: vajon a felvételek elsőre sikerültek, vagy több kávésszettre is szükség volt a fotókhoz?

fotó történelem tudomány fotózás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.