Hullámzó közösségi projekt CD-kből

BignatovStudio-MirrorCulture-5.jpg

Önnek hány CD lemeze van, amit nem használ? Lemondana róluk a városa érdekében?

Ezt az Ignatov Architects által megálmodott közösségi művészi installációt 128 önkéntes 6000 darab, kifejezetten ehhez a projekhez felajánlott CD-ből és egy halászhálóból készítette abból a célból, hogy ezzel is támogassa Várna pályázatát a 2019-es Európa kulturális fővárosa címre. A település már rövidlistára került Plovdiv, Szófia és Veliko Turnovo városával együtt.

Várna Bulgária harmadik legnagyobb városa. A Fekete-tenger partján fekszik, a hasonló nevű megye székhelye, fontos turisztikai célpont, kereskedelmi és kulturális központ, bár nekünk magyaroknak inkább a nem éppen szép emlékű várnai csatáról ismert. A Mirror Culture nevet viselő installációt a Morska gradina (Tengeri Kert), Várna legrégebbi, legnagyobb parkjának híres oszlopai között feszítették ki.

Napközben a tengeri szellő hullámszerűen mozgatja a hálót, és a rajta lévő CD lemezek felületén visszatükröződik a napfény, a környékre szórva szét a szivárványszínű napsugarakat, Az óriási "flittertakaró"-szerű installáció szimbolikus: a modern és a régi együttességét hansúlyozza, pontosan azt, amit egy kulturális fővárostól elvárnak.

Éjszakára fényjátékkal hívják fel rá a figyelmet.

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa, és csak 1999-ben keresztelték át Európa kulturális fővárosa névre. A jelenlegi, egyelőre 2019-ig elfogadott kiválasztási módszer szerint évente két tagországnak van lehetősége arra, hogy egyik városa megkapja a címet. Ha elfogadják a program hasonló feltételekkel történő meghosszabbítását, akkor Magyarországon legközelebb 2023-ban lesz lehetőségünk új kulturális fővárost választani és az Egyesült Királyság egyik városával fogunk ezen a címen osztozni.

közösség videó csináld magad emberek építészet installáció upcycling

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.