Színekre hangolva, avagy láss a füleddel!

The sound of colour.jpg

Neil Harbisson akromatopsziával, a színvakság egy olyan típusával született, melyben egyáltalán nem látja a színeket. Számára minden fekete és fehér volt egészen addig, amíg a technológia segítségével el nem kezdte hallani a színeket.

A betegség lényege a retinában a színlátásért, azaz a tárgyak felületéről visszaverődő fény hullámhosszának érzékelésért felelős mintegy 8 millió csap teljes funkcióvesztése. Az akromátok (így hívják a betegségben szenvedőket) ezért csak szürkeárnyalatokat látnak. Jól adaptálódnak a mindennapi élet színkihívásaihoz, így maguktól sokszor nem veszik észre, hogy nem úgy látnak, mint a többség. Az irodalmi adatok alapján százezer emberből 2-3 szenved teljes színvakságban. Ennek alapján Magyarországon 200-300 ilyen ember él, azonban orvosi eset szinten ennek csak töredéke ismert.

Neil egy Eyeborg névre keresztelt külső elektromos szemet (szenzort) visel, ami egy antenna végén ül és felveszi a férfi előtti színek frekvenciáját. Ez helyettesíti a csapokat a szemében. A szerkezet egy szoftveresen meghatározott skála szerint rezgésekké alakítja át a színeket, majd a rezgések a férfi koponyacsontjain keresztül eljutnak a fülébe, így hallja azokat.

neil.png

Kezdetben az egész szerkezetet kívülről rögzítették a fejére, ám a tudomány fejlődése lehetővé tette az eyeborg agyának (microchip) beültetését és az antenna csavarokkal való rögzítését közvetlenül a koponyacsontjába. 

neil2.png

A különböző színek tehát más és más hangon szólalnak meg, és a hangok alapján most már a zenéket is színesben hallja. Mozart művei például kifejezetten sárgák, Justin Bieber "Baby" című száma pink, a telefon tárcsahangja zöld, temetésre pedig lila ruha illik a hangja alapján. (Kattinson a képre a nagyobb méretért.)

Neil egyébként igazi cyborghoz méltóan túl is tesz az embereken. Ő ugyanis az emberi szemmel nem látható - infravörös és ultraibolya - színspektrumokat is "fogja", így még azt is meg tudja állapítani az égre nézve, hogy veszélyes-e a napra menni.

Hallgassa meg egy ember arcát!

A különleges műtétet végül a barcelonai Germans Trias i Pujol kórház orvosai vállalták el. "Mindeki más azt hitte, hogy ez egy vicc." Pedig Neil szerint az Eyeborg a vakok életében olyan áttörést hozhat, mint kétszáz éve a francia Louis Braille által megalkozott speciális ábécé. A szoftvert ugyanis arra is meg lehetne tanítani, hogy a betűket felismerje és betűspecifikus rezgéseket bocsásson ki. 

Az antennát jelenleg egy USB porton keresztül kell töltenie, de a jövőben reméli, hogy a saját vérkeringése által termelt elektromossággal is képes lesz a szerkezetet működtetni. "Nem akarom, hogy az áramtól függjön a látásom."

colores.jpg

A szoftver, és maga a szerkezet "csináld-magad" változatának útmutatója elérhető az Eyeb.org oldalon.

Szín és hang témában olvassa el a Kiterjesztett akusztikus valóság című posztunkat is! Cyborg témájú posztok pedig errefelé...

Hallgasson meg pár híres festményt!

 

Ez pedig Neil szonokromatikus skálája. Ilyennek képzelte a színek hangját?

videó tudomány emberek egészség innováció cyborg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.