Bubizás receptre

hubway-main.jpg

A bostoni bubi már orvosi javaslatra is kapható.

A mára 1300 biciklivel és 140 "megállóval" rendelkező, 2011-ben elindított bostoni alternatív közlekedési hálózat (hivatalos nevén Hubway, de a budapesti közbringarendszert népszerűsítendő és az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csak bubinak hívjuk) kerékpárjai eddig 1.7 millió megtett mérföldet naplóztak, ami kb. 67 millió elégetett kilokalóriát jelent a használóinak. A rendszer lényege, hogy kerékpárokat lehet kölcsönözni a város fontos csomópontjain található tárolókból, majd használat után bármelyik másik tárolóban leadni. A kerékpárok használata 30 percig díjmentes.

hubway-537x438.jpg

Boston városa most úgy döntött, hogy az alacsony jövedelműek ezentúl orvosi javaslatra kedvezményes éves bérletet válthatnak mindössze 5 dolláért, és a biztonságos használat érdekében ingyen sisakot is kapnak. Az éves bérlet eredeti ára 85 dollár, kb. 19 ezer forint (ez egyébként a budapesti bubi tervezett éves díja), azaz a "Prescribe-a-Bike" program 95%-os megtakarítás jelent azoknak, akik hajlandók lennének az egészségükért tenni, de a saját biciklit vagy sokszor még a helyi közlekedést sem engedhetik meg maguknak.

hubway-bikeshare-prescription1-537x420.jpg

A statisztikák szerint egyébként az alacsony jövedelmű bostoniak körében kétszer annyi az elhízott, mint a tehetősebbek körében. Ezt a trendet szeretnék megállítani és az egészséges életmódra való áttérést segíteni a szegényebb városlakók számára.

A receptet a Boston Medical Center orvosai írhatják fel olyan 16 évnél idősebb bostoni lakosok számára, ahol a háztartás összjövedelme nem haladja meg a szegénységi szint 400%-át. A Boston Magazine szerint várhatóan körülbelül ezer bostoni fogja igénybe venni a kedvezményes fitt-közlekedési bérletet.

Önnek mi a véleménye a bubikról? Próbálta már (Budapesten vagy másik városban), vagy ki fogja próbálni? Hasznos lenne egy ilyen kezdeményezés Budapesten is?

közösség közlekedés egészség kerékpár világjáró fenntarthatóság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.