Példátlan felfedzés: soha nem látott Amiga-képek Warholtól

2_Andy_Warhol_Campbells_1985_AWF.jpg

Újmédia művészek, számítógépes guruk és múzeumi szakemberek egy tucat eddig ismeretlen Andy Warhol "kísérletet" rekonstruáltak öreg floppy lemezekről, jelentette be ma reggel az Andy Warhol Múzeum (AWM).

1_Andy_Warhol_Andy2_1985_AWF.jpg

Az Amigán csapdába esett tisztán digitális képeket az AWM levéltári gyűjteményében talált 1985-ös floppy lemezeken fedezték fel Cory Arcangel New-York-i művész segítségével a múzeum munkatársai. A még 2011. decemberében indult projekt tagjai nem tudták előre, hogy vajon ténylegesen találnak-e Warhol képeket a floppy lemezeken, amelyek első ránézésre inkább rendszer- és alkalmazás lemezeknek tűntek. Csak később, a lemezek könyvtárlistájának elemzése során derült ki, hogy Warhol a saját adatait is rájuk menthette.

3_Andy_Warhol_Venus_1985_AWF.jpg

Amikor ugyanis a lemezeket átnézték, olyan ígéretes fájlneveket találtak, mint "campbells.pic " és "marilyn1.pic ", de hamar kiderült, hogy ismeretlen (értsd: már nem használt) fájlformátumokról van szó, amelyek megnyitásához a múzeum nem rendelkezett megfelelő programmal. Félő volt, hogy az adatok visszaállítására, kinyerésére tett kísérletek esetleg kárt tehetnek a fájlokban, így a Carnegie Mellon University Computer Club retrocomputing szakértőinek segítségét kérték a művészettörténeti szempontból példátlan, ámde annál kényesebb feladathoz. (Ezen az egyetemen tanult maga Warhol is művészetet.) Aki a projekt részletes műszaki hátterére kíváncsi, a 15 oldalas "Amiga riportot" letöltheti innen pdf formátumban. Közreműködött még az "atipikus" művészetkutatással foglalkozó Frank-Ratchye STUDIO és az egész kutatást filmre rögzítő Hillman Photography Initiative is. 

A példátlan tudományos-művészeti összefogás eredményeként 28 eddig ismeretlen, Warhol összetéveszthetetlen stílusjegyeit magán hordozó digitális képet sikerült reprodukálniuk - köztük Warhol legismertebb témái, a Campbell leveses konzerv, a Boticelli Vénusz, és a művész önarcképe - , amelyekből legalább tizenegyen az amerikai képzőművész aláírása is szerepel. Ezek közül a cikkünkben szereplő három képet mutatták be most a sajtónak.

warhol-amiga-recovery-sm.jpg

Cory Arcangel (középen) valamint Michael Dille (balra) és Keith A. Bare (jobbra)
retrocomputing szakértők 
Forrás: Hillman Photography Initiative, Carnegie Museum of Art.

Warhol jelen volt az Amiga 1000, a világ első multimédia számítógépének megszületésénél (bemutatásánál) 1985-ben: a New York-i Lincoln központban több százan figyelték, amint a művész a Graphicraft programmal valós időben lerajzolta a Blondie együttes énekesét, Debbie Harry-t. Az erről készült lenti filmet látta Arcangel a youtube-on, ami az egész projekt ötletét adta, azaz, hogy a múzeumban őrzött hardvereket átnézzék.

Warhol imádta és haláláig használta is az Amigát, s arra a kérdésre, hogy miért szeret az Amigán alkotni, azt nyilatkozta: “I like it because it looks like my work.” ("Azért szeretem, mert úgy néz ki, mint az én munkám.") A lenti képen az a Commodore Amiga felszerelés látható, amelyet Warhol használt 1985-86 során. (Fotó az Andy Warhol Múzeum jóvoltából.)

4_Commodore_Amiga_computer_equipment_used_by_Andy_Warhol_1985-86.jpg

További részlet az 1986-os interjúból:

- Hogyan állítanád ki ezt a munkát? Hogyan mutatnád meg a nagyközönségnek, amit az Amigán készítesz?
- Hát kinyomtathatnánk. Ha lenne itt egy nyomtató, egyszerűen csak kinyomtatnám.
- A nyomtatott példányokat vagy inkább magát a lemezt terjesztenéd?
- Hát, ha lenne itt egy nyomtatónk...[kinyomtatnám] és aláírnám. De majd ha esetleg a nyomtatók nagyobbak lesznek...[..] na az igazán nagyszerű lenne.

Ezt azonban Warhol már nem érte meg. 1987. február 22-én egy rutinműtét utáni lábadozás során szívroham következtében, álmában elhunyt.

awi.jpg

(Az interjúról fordítás a scene.hu-n.)

andy-warhol-and-debbie-harry_original.jpg

A projektről szóló dokumentumfilmet ( "Trapped: Andy Warhol’s Amiga Experiments") először a Carnegie Library Lecture Hall-ban mutatják be 2014. május 10-én, de május 12-én már online elérhető lesz a NowSeeThis oldalon. A disrupton is be fogunk róla számolni, így ha biztosan nem akar lemaradni, ne felejtse el lájkolni oldalunkat! 

//Posztajánló: Minden kezdet nehéz, avagy amikor Warholt elutasította a MOMA és egy újdonság, Kurt Vonnegut kiadatlan rajzai

Képek az Andy Warhol Múzeum jóvoltából
1 Andy Warhol, Campbell’s, 1985, ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc.
2 Andy Warhol, Andy2, 1985, ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc.
3 Andy Warhol, Venus, 1985, ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc.
videó grafika hírességek virtuális

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.