Nem lesz többé kutya melege az Afganisztánban szolgáló négylábúaknak

kennel5.jpg

A kutyák szerepét a háborúkban a technikai fejlődés sem tudta és valószínűleg nem is fogja soha kiszorítani. Rájuk ugyanazok a veszélyek leselkednek a frontvonalban, mint emberi bajtársaikra: Afganisztánban többek között például a szélsőséges hőmérsékletek. Mostantól azonban ez megváltozik: légkondicionált kutyaházat kapnak.

Afganisztán...a tél a földrajzi szélességhez viszonyítva hideg, míg a nyár a magasabb hegyvidékek kivételével meglehetősen meleg, sőt forró. A hőmérséklet éves és napi ingadozása egyaránt jelentős. A leghidegebb hónap január, míg a legmelegebb július, illetve augusztus. A szélsőséges hőmérséklet ingadozásra jellemző, hogy a száraz évszakban az alacsonyan fekvő területeken az eddig előfordult legmagasabb abszolút hőmérséklet 46–50 fok, 1500–2000 m között 35–40 fok, míg a nyári legalacsonyabb abszolút hőmérséklet ugyanezeken a területeken 6–12 fok és 2–3 fok. (Forrás: Magyar Honvédség)

Adjunk ehhez hozzá még homokviharokat, és máris megértjük, miért is olyan fontos az Afganisztánban szolgáló katonák mellett nélkülözhetetlen munkát végző katonakutyák számára az amerikai hadsereg legújabb fejlesztése: a légkondicionált kennel.

kennel2.jpg

A főként járőr- és őrkutyák, valamint robbanószer- és drogkereső kutyák számára az amerikai hadsereg mérnökei és állatorvosai által kifejlesztett hordozható, kényszerléghűtéses (vagy fűtéses) kennelekben mindig ideális a hőmérséklet, és a négylábúak akkor is friss levegőhöz jutnak, ha odakint teljes a szélcsend vagy éppen homokviharok dúlnak. A kennelekhez kifutók is tartoznak, hogy a kutyák kedvükre ki tudjanak nyújtózni és "megmozgathassák" magukat (azért ne olimpiai stadionokat képzeljünk el). A hőszigetelt kennelek modulárisak, két ember könnyedén össze tudja őket állítani 15 perc alatt. Méretük 120x60x100 cm, a hozzájuk tartozó "kifutó" pedig 180x120x120 cm (HxSZxM).

kennel4.jpg

Az új kennelek a jelenlegi ún. VARI-kenneleket (lenti képen) váltják fel, amelyeket nyitott kialakításuk miatt a csapatok szállásán, zárt térben lehet csak használni. A kifutós kennelek további előnye, hogy sokkal nagyobb lesz a kutyák személyes tere. Azt, hogy melyik kutya kaphat új kennelt a szolgálatának hossza határozza meg. A 30 napnál rövidebb küldetéseken egyelőre maradnak a régi kennelek, de az ennél hosszabb szolgálatokra már a modernebb kutyaszállást biztosítják a kutyás egységeknek.

kennel3.jpg

A kennelek gyártására most folyik pályáztatás, és előre láthatólag karácsonyra kaphatják meg az első szerencsés négylábú katonák, jelentette be a hadsereg beszerzése.

kutya háború társadalom állatok világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.