"Istennek is Leica-ja volt"

leica_1.jpg

Ma, amikor az okostelefonoknak köszönhetően mindenkinek ott lapul a zsebében egy mobil fényképezőgép, nehéz elképzelni, hogy mekkora áttörést jelentett egy kis formátumú kamera a fényképészetben.

Oskar Barnack találmánya, az 1914-es Ur-Leica (a Leitz és a camera szavak kezdőbetűiből) fényképezőgépe volt az első igazán sikeres kis formátumú kamera a világon. Barnack kamerája alapján még számos prototípus készült, de az ötlet kereskedelmi forgalomba hozatala az első világháború miatt közel egy évtizedet késett. Az áttörést az 1923-as "null-széria" (O Serie) hozta meg 1923-ban, amelyből mindössze pár tucat példány készült, azok is további tesztelés céljából. Ennek a szériának még ma is működő darabjait, a 107-es (a sorozatban a 7., képgalériánkban) és a 116-os (a sorozatban a 16.) azonosítószámot viselő prototípusokat rekord áron értékesítette a WestLicht Photographica aukciósház. Előbbi érdekessége, hogy ez az egyetlen null-szériás Leica "Germany" gravírozással, és az első kamera, amit a gyár exportált. Ez a kamera 2011-ben 1.32 millió euróért kelt el, sorozattársát a következő évben 2.16 millió euróért ütötték le az árverésen.

Az Ur- Leica hagyatéka, hogy forradalmasította a fotóújságírást, közelebb hozva a világot a fényképészekhez és az emberekhez. A kis formátumú fényképezőgépek hamar elterjedtek a nagyközönség körében is: a Leica I típusból (1925) gyártásának első évében 1000 darabot adtak el, hét évvel később a Leica II típusból (1932) már 100.000 darabot.

A történelem leghíresebb fényképei közül is sokat Leica kamerákkal készítettek. Olyan mindenki által ismert képeket, mint a moszkvai Vörös Téren készült "Military Parade" (Georgi Petrusov, 1936), a második világháború végét szimbilizáló "V-J Day in Times Square" (Alfred Eisenstaedt, 1945), a romantikus "Kaliforniai csók" ("California Kiss", Elliott Erwitt, 1955, képünkön a fotós és a kép Platinum Edition verziója 2010-ből), az ikonikus Che Guevara portré, a "Guerrillero Heroico" (Alberto Díaz Gutiérrez, 1960), vagy a vietnámi háború borzalmait megtestesítő "Napalmlány" ("Napalm girl", Huynh Cong Ut, 1972).

leica_california_kiss.PNG

A Leica leghíresebb hírnökei közé tartozik Aleksandr Rodchenko, Kertész Andor, Walker Evans, François-Marie Banier, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa és Ilse Bing. De más hírességek is szívesen használják az ikonikus fényképezőgépeket, mint például Annie Leibovitz, Ernest Hemingway, Brigitte Bardot, Woody Allen, Bruce Springsteen, Elvis Presley, Eric Clapton, Miles Davis, Stanley Kubrick, Lenny Kravitz, Scarlett Johansson, Brad Pitt vagy éppen Lou Reed, aki Rimes/Rhymes című -ezúttal fénykép- albumának kiadása apropójából 2012-ben azt mondta: "I'm sure God owned a Leica".

A Leica életében egyébként a 2014-es év egy másik mérföldkövet is jelent. Várhatóan hamarosan átadják ugyanis a cég új, Leitz Park névre keresztelt ultra-modern és stílusosan a Leica objektívek formavilágát visszaadó főhadiszállását a németországi Wetzlar-ban. Az erről szóló cikkünket itt találja.

Fotók: Thorsten Overgaard, WestLicht Photographica
árverés történelem innováció fotózás hírességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.