Hazatér a Leica

New Headquarters in Wetzlar.jpg

Óriási jelentőséggel bír minden Leica rajongó számára, hogy a cég 2014-ben, az első kis formátumú fényképezőgép századik születésnapjának évében, visszatér gyökereihez. 

fénykép: Rainer Wohlfahrt

Egészen pontosan visszaköltözik arra a helyre, ahol annó az Ur-Leica kamera feltalálója, Oskar Barnack munkájának köszönhetően elindult hódító útjára a Leica (a Leitz és a camera szavak kezdőbetűiből): a németországi Wetzlar-ba, az "Optika Városába".

A német Gruber+Kleine-Kraneburg építészeti iroda tervei alapján épülő, a Leica objektívjeinek formavilágát is megidéző Leitz Park várhatóan még az év első felében megnyitja végre kapuit, és a várakozások szerint évente mintegy ötvenezer rajongó látogat majd el az új, ultra modern Leica központba, amelyben helyet kapott a Leica Múzeum, egy új Leica Galéria, egy kilátó terasz, egy fotó stúdió és egy étterem is.

Az ipari park 2012. április 25-i alapkőletétele óta már többször módosították a projekt mostanra 60 millió euróra becsült költségvetését és átadási határidejét, ám az új gyár mostani készültségi állapota már bizakodásra ad okot.

A mind a cég, mind pedig a hűséges Leica vásárlók számára pszichológiailag is fontos hazatérés mögött komoly gazdasági megfontolások is állnak. A Leica jelenlegi központja Solms-ban ugyanis már nem tud lépést tartani a fejlesztés és gyártás növekvő igényeikel, átalakítása és fejlesztése pedig az első számítások alapján legalább annyiba került volna, mint az új komplexum. Nem elhanyagolható természetesen a projekt PR értéke és a vásárlóknak (és vetélytársaknak) küldött üzenete sem: a Leitz Park megtestesíti és egyesíti a fotózás múltját, jelenét és jövőjét.

Nézze meg, hogy milyen lesz!

Fotó: Heinz Richter, Rainer Wohlfahrt
videó fotózás építészet világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.