Újra feltalált silverpoint

4_Ever_Pininfarina_Cambiano.jpg

Forradalmian új írószert mutatott be az olasz Pininfarina a frankfurti Paperwold kiállításon. Azt ígérik, hogy örökre elfelejthetjük a tollbetéteket.

A 4.EVER Pininfarina Cambiano fantázianevű örökirón hegye speciális fémötvözetből (Ethergraph) készül, amely a grafithoz hasonló, vékony és légies, szinte ceruzaszerű nyomot hagy a papíron, de nem lehet kiradírozni.

Az olasz mesterek által kézzel készített, "tinta nélküli tollat" a Pininfarina és a Napkin közösen álmodta meg a Cambiano tanulmányautó alapján. Céljuk egy olyan, a modern (alumínium) és a klasszikus (fa) anyagokat ötvöző, időtlen tárgy létrehozása volt, amely "magán viseli a Pininfarina stílus jellegzetes vonásait, úgy mint elegancia, tisztaság és innováció" - nyilatkozta Paolo Pininfarina.

A tollat a legmodernebb környezetbarát "papírból" (valójában apróra őrölt kövekből nyert kalcium-karbonátból) gyártott jegyzetfüzet egészíti majd ki, amelyet a tanulmányautó skicceivel díszítenek. A csúcstechnológiát képviselő szettet  "a design és innováció szerelmeseinek" szánják.

"Irónforradalomról" persze szó sincs. A Pininfarina egy olyan technológiát öltöztetett modern köntösbe, amely alapvetőnek számított az írás és rajzművészet területén a grafit 16. századi megjelenéséig. Tiszta fém "ceruzabelet", leginkább ezüstöt (innen a technika angol elnevezése: silverpoint) használtak a reneszánsz nagy mesterei is a vázlataikhoz, mivel a nemesfémmel készített vonások maradandók: nem kenődnek el, nem fakulnak ki, és nem utolsó sorban "semlegesek", azaz közvetlenül fel lehet rájuk vinni a festéket. Egyébként a stylus már a középkorban is kettős funkicót töltött be: egyes művészek gyöngyörűen megmunkált ezüstirónokat hordtak a nyakukban láncon. Örvendetes, hogy ez a reneszánsz technológia a 21. században a reneszánszát éli!

Ennek örömére nézze meg a tollat inspiráló autó, a Cambiano bemutató videóját!

Fotó és videó: Pininfarina
történelem autó innováció luxus formatervezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.