Virtuális erkélyek az óceánjárók belső kabinjaiban

royal-caribbean-virtual-balcony-3.jpg

A Royal Caribbean bejelentette, hogy épülő legújabb luxushajóin a belső kabinok utasai is élvezhetik majd a hajóról eléjük táruló óceán látványát: minden belső kabint virtuális erkéllyel látnak el. Megmutatjuk, milyen érzés.

A csúcstechnológiát képviselő 203 centiméter átmérőjű, nagy felbontású LED képernyők nyújtják majd azt a kilátást, amit a szerencsésebb utasok az emeleti erkélyes luxuskabinokban a valóságban élvezhetnek.

A kabinokban szinte egy egész falat a padlótól a plafonig beborító képernyőkre a tájat és az óceán hangulatát visszaadó képet és hangot a hajótestre felszerelt díjnyertes RED Epic digitális kamerákkal állítják elő, és gigabites sebességű hálózati technológia (FC, fibre channel) segítségével juttatják el. Ez utóbbi azért is nélkülözhetetlen, mert ha a virtuális mozgás érzékelése eltérne a hajó valósidejű mozgásától, az utas könnyen rosszul lehetne, azaz a technológia alapja, hogy a kép és az élmény "nem csúszhat".

Az erkélyszerű keretet - a vetített korláttal együtt - is utólag, az első közönségtesztek tapasztalatai alapján adták hozzá a designhoz, mivel a "próbautasok túlságosan is félelmetesnek találták a hatalmas nyílt víz látványát, amitől semmi nem választotta el őket" - nyilatkozta Ronnie Farzad, a Royal Caribbean szórakoztató technológiáért felelős igazgatója.

royal-caribbean-virtual-balcony-2.jpg

A széles látási szögű halszem optikai lencsével felszerelt kamerákat egyébként nem az oldalfalakra, hanem a hajó orrán és tatján helyezték el, mivel amúgy is az ilyen kilátással rendelkező kabinok a legkelendőbbek. A távvezérelhető képernyőket is ennek megfelelően a kabinelválasztó falakra (és nem az oldalfalakra) szerelték fel, és minden esetben a valós haladási iránynak megfelelő képet mutatják: az utasok, saját fizikai komfortérzetük érdekében, nem változtathatják meg a "kameraállást". A megvalósítás során még arra is odafigyeltek a tervezők, hogy GPS adatok alapján az aktuális napállásnak megfelelő árnyékokat jelenítsenek meg a virtuális korláton, ezzel azt a valóságot imitáló hatást érve el, mintha a korlát az "ablakon" kívül lenne.

A digitális és a való világ közötti "láthatatlan technológiai" átmenetet a Control Group tervezői álmodták meg az óceánjárókat üzemeltető cégnek, és az ötletet az ezen a héten a szárazdokkból kiemelt és már kihajózott Navigator of the Seas hajóóriás 81 luxuskabinjában tesztelik valódi utazási körülmények között, valódi utasokkal. Adam Goldstein, a Royal Caribbean ügyvezetője még tavaly augusztusban úgy nyilatkozott, hogy "a virtuális erkéllyel felszerelt kabinokra nem kell felárat fizetni, de a cég extra profitot remél a nagyobb kihasználtságukból".

A mostani hétéjszakás hajóúton a Karib-térség nyugati részébe ezeket a kabinokat 429 dolláros fejenkénti áron kínálták. És hogy milyen érzés? Nézze meg!

Fotó: Royal Caribbean
videó luxus virtuális világjáró LED

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.