A világ első szelfiző épülethomlokzata

iart4.jpg

A sokak szerint az amerikaiak hatalmas nemzeti emlékhelyét, a négy nagy amerikai elnök gránithegybe vésett arcmását megidéző nem mindennapi kinetikus épülethomlokzat a csúcstechnológiának köszönhetően felveszi a nézelődők arcának formáját, akik aztán mega-önarcképként néznek az alattuk álló, a látványtól szinre hipnotizált látogatókra. Megmutatjuk videón, működés közben!

A londoni építész Asif Khan "mágikus fehér doboza" büszkén emelkedik az szocsi olimpiai park főlé. A kétezer négyzetméteres MegaFaces pavilont az Olimpia egyik fő szponzora, az orosz telekomszolgáltatató MegaFon jegyzi (az alliteráció nem véletlen). A kilencvenes években népszerű pin-art koncepcióját a legmodernebb technológia, 10.000 darab teleszkopikus cilinder varázsolta az interaktív homlokzatra, amely egyszerre akár három, 6x8 méteresre, kb. 500 szorosára felnagyított arc kirajzolására képes.

megafaces_02.gif

A tűszegecsekhez hasonlóan működő cilinderek háromszög mintázatban helyezkednek el, és kétméteres mélységet képesek elérni a 3D hatás érdekében. A "pixelek" végén RGB LED lámpák találhatók, amelyek az egész homlokzatot beborító vékony membrán mögött bármilyen színt képesek felvenni. A mozgó tüskékre feszülő fátyolszerű anyag pedig "bőrhatást" kölcsönöz az arcoknak.

A pavilon látogatóinak arcának a helyszínen 5 kameraállásból rögzített, majd kb. egy perc alatt egyetlen digitális 3D-modellé összeállított portréi 20 másodpercenként változnak. Hogy senki ne maradjon le a saját arcáról, a résztvevők értesítést kérhetnek szereplésük pontos időpontjáról, emlékül pedig megkapják a saját, kevesebb mint félperces szereplésükről készült videót. Becslések szerint a játékok alatt mintegy 170.000 arc lesz majd látható.

asifkhan_megafaces_02.jpg

A művészeti installációban a svájci iart működött közre. Az alapító-vezérigazgató Valentin Spiess elmondása szerint először nem is tudták, mire vállalkoznak. "Még 2012. decemberében hívott fel Asif...mesélt az ötletéről, hogy olyan homlokzatot szeretne, ami emberi arcokat jelenít meg, és megkérdezte, segítenék-e neki. Izgalmas kihívásnak ígérkezett, ezért igent mondtam. Csak utána vált világossá, hogy a homlokzatnak három dimenzióban kellene megmutatnia az arcokat, azaz alakot kell tudnia változtatni, és ráadásul úgy 15 másodpercenként! Na így már aztán tényleg kihívás volt!" - nyilatkozta.

 

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a MegaFaces pavilonnal az építészek új "mélységet" adtak a selfizésnek. Nézze meg, hogyan működik a valóságban! Tetszik? Mondja el!

Fotók és videó: iart
reklám videó emberek építészet interaktív LED Szocsi 2014 szelfi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.