"Megölni Miki egeret ellentmond mindenki várakozásainak"

mickey.jpg

1968-ban "Mickey Mouse in Vietnam" címmel rövid, háborúellenes underground némafilmet készítettek Miki egér főszereplésével. A film évtizedekre eltűnt a nagyközönség elől, mígnem nemrégiben váratlanul felbukkant egy videómegosztó portálon.

A filmet Whitney Lee Savage producer és rendező (a MythBusters-es Adam Savage apja) és az a Milton Glaser grafikus készítette, akinek a híres I ♥ NY logót köszönhetjük.

Az Angry Arts fesztiválra készített 16mm-es, végtelenül egyszerű és brutálisan kegyetlen fekete-fehér kisfilmben (spoiler következik) Miki egér, az ártatlanság és Amerika szimbóluma beáll az amerikai seregbe, hogy világot lásson. Átkel az óceánon, belép Vietnámba, ahol azonnal fejbe lövik: bumm! Vége. A kisfilm nyilvánvalóan reakció volt a második világháború idején bemutatott, nagy költségvetésű háborús propaganda rajzfilmekre, amelyekben Donald kacsa és Goofy arra buzdítja az amerikaiakat, hogy támogassák (akkor még) a sorozást és rendesen fizessék az adókat.

A Disney állítólag minden kópiát megsemmisített az engedélyük nélkül forgatott filmből, amire csak rá tudta tenni a kezét. A filmnek mindösszesen két korlátozottan megtekinthető példánya volt ismert. Az egyik tulajdonosa a Szarajevói Filmfesztivál (SFF), ők utoljára 2010-ben tűzték műsorra. A másik tekercs pedig a New American Cinema Group-hoz tartozó Filmkészítők Szövetségének "For Life, Against The War" gyűjteményében maradt fenn. Ezen kívül az egyetlen bizonyíték arra, hogy a kisfilm több példányban létezett egészen a közelmúltig egy pár screenshot volt, amelyek egy 1998-as francia könyvben, a "Bon Anniversaire, Mickey!"-ben jelentek meg.

Aztán egyszer csak 2013. április 22-én az abbadhiggins nevű user feltöltötte az egész bootleget a YouTube-ra, a System of a Down "Soldier Side" című számát alákeverve. Meglepő módon a feltöltés hetekig észrevétlen maradt, majd villámgyorsan híre ment az egész világon a ritka film online felbukkanásának. (Az eredeti feltöltést, nem tudni milyen okból, a user később eltávolította a csatornájáról. De addigra már természetesen számos másolat terjengett róla.)

miltonglaser.jpg

Fotó: Robert Wright/Redux

Glaser (a fenti képen) szerint érthető az izgatottság a film körül, hiszen "megölni Mickey egeret ellentmond mindenki várakozásainak". Úgy véli, hogy nem véletlen, hogy mostanában bukkant fel a kisfilm videó formában. "Van némi rezonancia a vietnami háború és [Amerika] jelenlegi közel-keleti szerepvállalása között. Úgy tűnik, hogy van egyfajta találkozási pont a történelem e két pillanata között."

Nézze meg a kisfilmet eredeti, néma változatban (így még kísértetiesebb), és zenével! Ha pedig az igazi háborúra kíváncsi, ajánljuk ezt az egyedülálló filmösszeállítást a második világháborús légi harcokról!

 

kritika film videó háború társadalom animáció rajzfilm aktivista Disney

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.