"Betont" építenek a baktériumok

stool.jpg

Peter Trimble, az Edinburgh College of Art hallgatója olyan hordozható gépet épített, amely homokból és vizeletből szilárd testeket állít elő

A diplomamunkája részeként kutatta, hogyan lehetne a vizeletben található karbamidból a talajban élő közönséges Baacillus pasteurii baktérium segítéségével olyan nagy teherbírású, újrahasznosítható anyagot előállítani, amely kevesebb erőforrást igényel, mint a hagyományos beton. Így született meg a Dupe.

dupe1.jpg

A Dupe több lépésben víz, baktériumok, a baktériumoknak szükséges tápanyag, valamint karbamid, és kalcium-klorid egyszerű elegyét fecskendezi egy homokkal teli öntőformába, ami megköti a szemcséket, ezáltal létrehozva a biokő nevű anyagot. Ez a biológiailag lebomló anyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a beton, de ha már nincs rá szükség, összemorzsolva akár a növények műtrágyázására is fel lehet használni.

A kisfilmben részletesen bemutatott, mikrobiálisan indukált formaöntési eljárás végeredménye a tesztprojektben egy 90 kiló teherbírású biokő ülőke, de hasonló módon bármilyen forma elkészíthető. Az alábbi infografika jól szemlélteti, hogy a beton gyártásához képest rendkívül egyszerű és olcsó gyártási folyamattal mintegy hatodára lehetne csökkenteni az egy kilogramnyi betonszerű anyag előállításához szükséges energiamennyiséget, ezáltal drasztikusan lecsökkentve a gyártás során keletkező széndioxid mennyiségét. (Becslések szerint a világ széndioxid-kibocsátásának 5%-áért a betongyártás felel.) A Dope ugyan "nem a végső megoldás, de az első lépés egy energiatudatosabb gyártási eljárás kidolgozásában", nyilatkozta Trimble.

Stools-made-of-sand-and-urine-by-Peter-Trimble1.gif

Fotók és videó: Peter Trimble
videó innováció bútor fenntarthatóság utcabútor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.