Szégyenpadon a Google Franciaországban

googlesfr.png

Aki mostanában látogatott el a Google francia kezdőlapjára (magyar ember miért tenné?) szokatlan dolgot tapasztalhat: a keresődoboz alatt a máskor oly barátságos fehér tér helyett egy ronda szürke dobozban a  következő kommüniké áll.

Nyilatkozat: A Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés szűkített ülése 150.000 euróra bírságolta a Google-t az Adatvédelmi törvény megsértéséért. A határozatot a következő címen lehet elérni: http://www.cnil.fr/linstitution/missions/sanctionner/Google/" (természetesen franciául)

A CNIL, a magyar Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság francia megfelelője, még a 2012. március 1-jei világméretű nagy "policy-egyesítős" akció miatt büntette meg a Google-t, ami a legtöbb Google szolgáltatást, beleértve a Google Search, a YouTube, a Gmail, Picasa, Google Drive, a Google Docs, és a Google Maps szolgáltatásokat és így szinte az összes internetfelhasználót érintette.

A határozat része volt az is, hogy a fenti kommünikét 48 órára közzé kell tenniük a google.fr kezdőlapon. A magyarázatban az olvasható, hogy a bizottság nem kérdőjelezi meg a személyes adatok kezelésére vonatkozó politikák racionalizálásnak szükségességét, de úgy ítéli meg, hogy a cég nem megfelelően tájékoztatta a felhasználókat az univerzális adatkezelés következményeiről. A bizottság szűkített ülése egyébként maximum 300.000 eurós bírságot szabhat ki, tehát a Google "olcsón megúszta".

googlescreenshot.png

Bár a kb. 46 millió forintos bírság aprópénz neki, a Google fellebbezett a döntés ellen, így a kommüniké akár hónapokig is az oldalon maradhat, mivel ebben az esetben a 48 órás határidő nem vonatkozik rá.

Ön tudja, milyen adatokat gyűjt Önről a Google és hogyan használja fel őket? Itt elolvashatja.

big data Google

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.