Hordható technológia babáknak

mimobabytop.jpg

Egy bostoni startup vállalkozás, a Rest Devices kifejlesztette a Mimo-t, a világ legokosabb és legpontosabb hordható bébimonitorát, amelynek segítségével a szülők az okostelefonjukról nyomon követhetik kisbabájuk minden lélegzetvételét, aktivitását, alvási pozícióját és bőrének hőmérsékletét. Sőt, akár "rádión" hallgathatják is a csöppséget.

Ez a hordható technológia babák ezreinek életét mentheti meg a jövőben. A technológia három részből áll. Az organikus pamutból készült rugdalózóba (fantázianevén Kimono) a mosásnak ellenálló, érintkezésmentes szenzorok vannak beépítve. Ezekhez csatlakozik a magán a rugdalózón erre a célra kialakított apró gombmágneses "aljzatba" helyezett Turtle, hívjuk az egyszerűség kedvéért tekinek, egy aprócska monitoreszköz, ami figyeli a csecsemő légzését, bőrének hőmérsékletét, testhelyzetét, és aktivitásának szintjét.

mimokimono.jpgA teki az összegyűjtött adatokat biztonságos, a babákra nézve ártalmatlan alacsony energiaigényű Bluetooth technológiával (BTLE) küldi a Lilypad bázisállomásnak. A bázisállomásnak Wifi kapcsolatra van szüksége, hogy a már feldolgozott adatokat valós időben elérjük okostelefonunkról vagy tabletünkről az otthoni wifi hálózat vagy 3G/4G/LTE segítségével. Ha csak a másik szobában vagyunk, vagy ha éppen ügyet intézünk valahol, ez az állandó adatkapcsolat biztosítja, hogy a Lilypad beépített mikrofonja segítségével akár a baba által kiadott hangokat is folyamatos internetes "rádióadásként" (streaming) tudjuk hallgatni, a jövőben pedig akár a babaszobát nézni is.

mimoturtle1.pngEhhez nem kell más tennünk, mint letölteni telefonunkra a Mimo (Android és iOS platformon is elérhető) applikációját. Az alkalmazás a valós idejű adatok megjelenítésén túl képes előre beállított paraméterek alapján figyelmeztetéseket küldeni a szülőnek, ha valami megváltozik, vagy az előre beállított algoritmusok szerint valami szokatlan dolgot észlel, illetve kielemezhetjük vele a baba alvásmintáját, alvási szokásait is.

mimo_baby_2.jpg

A tekiket a Lilypad-be dokkolva lehet tölteni, de erre csak néhány naponta lesz szükség, mivel egy töltéssel több napot is kibír az okosmonitor. A teki töltöttségét egyébként a telefonalkalmazásban tudjuk nyomon követni.

Egy Lilypad bármennyi tekivel összekapcsolható, így akár több babát is felügyelhetünk egyszerre. (A teki külön is megrendehető.) Bár eredetileg az ikerbabás anyukák miatt tervezték így, ezzel a tulajdonságával a Mimo akár kislétszámú bölcsikben is alkalmazható. Az applikációban ugyanis az egyedi azonosítóval rendelkező tekiket babákhoz rendelhetjük, és válthatunk a különböző nézetek között attól függően, melyik babának az adataira vagyunk kíváncsiak. Screenshotok a készülő applikációról:

A forradalmian új bébimonitor tervezésekor a biztonság kiemelt fontosságú volt, ezért a gyártását sem "szervezték ki". Minden Mimo termék az USA-ban kézzel készül a legszigorúbb szabványoknak megfelelően. A teki 100%-ban vízálló (de azért nem ajánlják, hogy ezzel együtt mossuk a rugdalózót), túl nagy ahhoz, hogy fulladást okozzon, és attól sem kell félni, hogy a baba megrágja, mert nem tartalmaz mérgező anyagokat. A Bluetooth technológia átviteli teljesítménye hasonló a hagyományos, kiságy melletti bébimonitorok "sugárzásához", azaz nem jelent veszélyt a babára.

mimo1.jpgA Mimo kezdőcsomagja 199,99 dolláros áron előrendelhető idén februártól, amely a Lilypad és a teki mellett három 1-es méretű rugdalózót (0-3 hónapos korig) tartalmaz. A rugdalózó egyébként különböző méretekben külön is kapható (29,99 dollár/2db), és később többféle színben és mintázattal is elérhető lesz.

Nézze meg videón, hogy működik!

Fotók és videó: Rest Devices
terhesség egészség mobiltelefon innováció gyerekek hordható technológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.