Művészi térképek a világ nagyvárosainak kedvenc futóhelyeiről

DC-feature.jpg

Mit kapunk, ha több tízezer futó adatait összegyűjtjük, és térképen ábrázoljuk a mobilalkalmazások által rögzített szokásos futóköreiket? Informatív művészetet.

Ma már megszámlálhatatlan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek lehetővé teszik, hogy nyomon kövessük a különböző sporttevékenységeinket, legyen szó futásról, úszásról vagy akár lovaglásról. Többek között rögzítik a sportolás helyszínét és időtartamát, a domborzati viszonyokat, és a sebességünket, amelyeket aztán különböző grafikus formátumokban megjelenítek.

Nathan Yau készítette ezeket a csodálatos, szinte művészi infografikákat, amelyekben a RunKeeper alkalmazás adatait felhasználva térképen ábrázolta a futók kedvenc útvonalait a világ különböző nagyvárosaiban (fent éppen Washington DC). Nem csak érdekes látni, hogy hol futnak szívesen az emberek, de a térképek várostervezési szempontból is hasznosak lehetnek, hiszen elárulják a tervezőknek, hol érdemes futópályákat, kerékpárutakat létesíteni és fejleszteni.

Yau informatív művészete a FlowingData kutatásához kapcsolódva tökéletes illusztrálja azt, hogy hogyan lehet a legkülönfélébb adatok vizuális megjelenítését hétköznapi kontextusban is használni, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a "big data" segítségével az emberiség, és az egyén, jobban megismerje és megértse önmagát.

Vajon Budapesten hol futnak az emberek? Erről sajnos nem készült térkép, de nézze meg, hol róják a köreiket a futók más nagyvárosokban.

 Grafikák: Nathan Yau
sport térkép infografika big data

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes lehet Budapest is