Halak, ahogy még sosem láttuk őket

Scalyhead-Sculpin-012.jpg

A tudomány és a művészet különös fúziója járja át Adam Summers professzor tengeri élőlények vázairól készített fényképsorozatát. Lám-lám, a szépség nem csak külcsín, ezek a halak ugyanolyan szépek "belülről" is.

Az elbűvölő fényképek célja elsősorban nem a halak szépségének bemutatása, hanem kutatási, oktatási célzattal anatómiai szerkezetük szemünk elé tárása. Első ránézésre bárki azt gondolná, hogy manipulált röntgenképekkel van dolgunk, de ha közelebbről megnézzük, látszik, hogy itt valami sokkal érdekesebbről van szó. 

Butterfly-Ray-007.jpg

A University of Washington (Seattle) biológusaként Summers nem varázslatot, hanem egy évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett kémiai eljárást használ a tengeri halak bonyolult felépítésének érzékeltetésére. Az állatokat először egy tripszon nevű fehérjebontó enzimbe merítik, amely a bőrben található kollagénen és a kötőszöveteken kívül minden húst "megemészt". Ezután hidrogén-peroxiddal feloldják a sötét pigmenteket, végül pedig glicerin segítségével láthatóvá teszik a kollagént. A csontokat alizarinvörös S, az ízületeket alcián-kék festékkel festik meg. Egy kisebb hal pár nap alatt "elkészül", míg egy nagyobb állat esetén több hónapra is szükség lehet.

Tube-Snout-009.jpgA halak "működését" a csontos vázuk alapján megérteni próbáló Summers egyébként tudományos tanácsadóként a "Némó" című Disney/Pixar rajzfilm elkészítésében is közreműködött. Vajon miért?

Nézze meg, milyen gyönyörű a "halszálka"!

Fotók: Adam Summers/Incognito Features
oktatás tudomány természet fotózás állatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.