Megdöbbentő háborús Toy Story

israelslide07.jpg

A WAR-TOYS fotóesszé az élménycentrikus művészetterápia alapelveire építve új megközelítésben, azoknak a gyerekeknek a szemszögéből mutatja be a háborút, akik számára az nap mint nap valóságuk része. 

Brian McCarty fotós célja az emlékezés és az értelmezés segítségével megváltoztatni azokat a kereteket, amelyekben jelenleg gondolkodunk, amikor mi felnőttek a háborúért fizetett árról beszélünk.

Mivel a gyerekek kognitív fejlődése jóval megelőzi a nyelvi képességeik kialakulását, a gyerekek általában alternatív módon, a játék és a művészet (pl. rajzok) segítségével osztják meg élményeiket és próbálják meg megragadni, feldolgozni az érzelmeiket. Ennek következtében a gyerekek személyes háborús beszámolói legtöbbször még a háborúk hatását kutató szakemberek számára is rejtve maradnak.

westbank04.jpgMcCarty  fényképeinek "díszleteit" valós háborús helyszínek adják, amelyekbe az aktuális helyen valamilyen konfliktusban értintett gyerekek rajzai alapján visszahelyezték a játékokkal helyettesített szereplőket. A fotós a helyi humanitárius szervezeteken keresztül szakképzett terapeuták felügyelete és közreműködése mellett kerül kapcsolatba a helyi gyerekekkel, akiket megkér, hogy rajzolják le az életüket. Az alkotás ilyen módon való átélése felszínre hozza a gyerekek lelkének szavakkal nehezen elérhető tartalmait is.

gaza13.jpg

Az így elkészült gyerekrajzok és az ezekből kiinduló hosszabb beszélhetések adják a fotós munkájához a narratívát. Minden fénykép a gyerekek és a fotós közötti művészi együttműködés eredménye, és egyetlen kiragadott epizódot ábrázol egy ki nem fejtett történetből. A WAR-TOYS fotóesszé így az emlékezés során létrejövő mentális képek digitális lenyomata, a fotó mint képmás és a valóság kapcsolatát feszegeti.

Lájkolja oldalunkat! Mi úgy tudunk segíteni, hogy figyeljük a világot és megírjuk a hasonló történeteket!

A WAR-TOYS több fázisban készül. A kész projekt a világ összes háborús övezetében élő gyerek perspektíváját megragadja majd Kolumbiától kezdve Szudán és Dél-Szudán, Afganisztán, Pakisztán, Ciszjordánia, Izrael és Palesztina területéig. Végső formájában területenként 75-100 fotóból áll majd, amelyek mellett láthatóak lesznek azok a gyerekerajzok, amelyek útmutatásul és inspirációul szolgáltak a felvételekhez. A képek és rajzok együttes használata lesz az, ami további párbeszédre készteti a szemlélőket.

gaza14.jpgA sorozat első része (Ciszjordánia, a Gázai övezet és Izrael) már kapható fotókönyv formájában, megvásárlásával pedig a projekt folytatását támogatjuk.

Nézze meg a felnőttek háborúját gyerekszemmel, a játékok nyelvén!

 Fotók: Brian McCarty
fotó játék emberek háború társadalom gyerekek aktivista fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.