Már a vikingek is írtak szerelmes üzeneteket

wood.jpg

Hosszú évek óta kutatják, mégsem sikerült megfejteni a Viking rovásírás titkait. Mostanáig. A fába vésett üzenetek meglepően hétköznapiak, és intimek, állítja Jonas Nordby (University of Oslo).

A Jötunvillur, ez a tudósokat is zavarba ejtő viking "karakterkészlet" a 11. és 12. századra datálható. Mintegy nyolcvan fadarabon, köveken és egyéb tárgyakon maradtak fenn hasonló bemetszések, de ezidáig nem sikerült rájönni a jelentésükre. A rovásírás kutató Nordby most azt állítja, elolvasta a 900 éves üzeneteket.

De ne várjuk, hogy nagy titkokat rejtenek a bonyolult vonalak: az északi népek egymás ugrasztására (pl."olvasd el, ha tudod"), és szívhez szóló üzenetek megörökítésére használták ezt a korai írásformát. A fenti képen látható fadarabon állítólag az olvasható: "csókolj meg"!

Akár így van, akár nem: boldog Valentin napot!

tudomány szerelem költészet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.