Már nem csak nő vagy férfi lehet az amerikai Facebook felhasználó

facebook.jpg

Fotó: Noah Berger / AP

Eddig a Facebook felhasználók "férfi vagy "nő" opciót jelölhettek meg, ha meg akarták adni a nemi identitásukat, mostantól viszont már ötven féle lehetőség közül lehet választani. Egyelőre csak Amerikában. Segítsen magyarítani őket!

Már nem csak nő vagy férfi lehet az amerikai Facebook felhasználó. A szociális média óriása több mint ötven meghatározást vezetett be a 159 millió amerikai felhasználónak csütörtökön. A változtatás egészen apró részleteket is érint: az angol nyelvű felhasználók például még azt is kiválaszthatják, hogy az egyes szám harmadik személyű személyes névmás melyik alakját szeretnék látni, amikor a média rájuk hivatkozik. Pl. hogyan kérje meg a Facebook az ismerősöket, hogy köszöntsék fel őket a születésnapjukon  (him, her vagy a semlegesnek titulált többes számú them közül lehet választani).

facebook_gender.png.CROP.promovar-mediumlarge.pngA választékban szerepelnek pl. az androgün, interszexuális, vagy a transzszexuális megnevezés különböző formái (transznő, transzférfi...). Így a hagyományos férfi és nő megnevezéssel együtt 58-ra nő a legördülő menü elemeinek száma. A teljes listát ld. a poszt legvégén!

facebook_g_options.png.CROP.promo-mediumlarge.png

"A legtöbb embernek ez semmit nem jelent, de lesznek olyanok, akinek ez a világot jelenti." - nyilatkozta Brielle Harrison, a Facebook programozója, aki maga is éppen átváltozás alatt áll férfiból nővé. A Washington Institute szerint ma Amerikában mintegy 700.000 ember transzneműnek vallja magát. Harrisonhoz hasonlóan többek között most már ők is a valós nemi identitásukat jelölhetik be a Facebook-on. A transzneműek támogatására egy egész kampányt épített dén a Barneys is.

És bár valószínű, hogy nem mindenki fogja üdvözölni a változásokat, a kisfilmben szintén megszólaló Alex Schultz, a Facebook növekedésért felelős igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a vállalaton belül nem volt vita arról, hogy meglépjék-e ezt a módosítást. "Egyszerű: nem megengedni az embereknek, hogy szabadon fejezzenek ki egy ilyen alapvető dolgot magukról nem menő, ezért tennünk kellett valamit. Reméljük, hogy egy nyitottabb és összekapcsoltabb világ a világot megértőbbé és toleránsabbá is teszi majd."

Arról nincs hír, hogy az opció mikor lesz elérhető a világ többi Facebook felhasználója számára is.

Nézze meg az erről szóló tudósítást! (Ha még nem indult el...türelem.)

És akkor a teljes lista, egyelőre angolul. Szégyeljük, de nem mindegyikről tudjuk, hogy pontosan mit is jelent, így a magyarítással is gondjaink vannak. Várjuk az olvasók segítségét!

Agender

Androgyne

Androgynes

Androgynous

Bigender

Cis

Cis Female

Cis Male

Cis Man

Cis Woman

Cisgender

Cisgender Female

Cisgender Male

Cisgender Man

Cisgender Woman

Female

Female to Male

FTM

Gender Fluid

Gender Nonconforming

Gender Questioning

Gender Variant

Genderqueer

Intersex

Male

Male to Female

MTF

Neither

Neutrois

Non-binary

Other

Pangender

Trans

Trans Female

Trans Male

Trans Man

Trans Person

Trans*Female

Trans*Male

Trans*Man

Trans*Person

Trans*Woman

Transexual

Transexual Female

Transexual Male

Transexual Man

Transexual Person

Transexual Woman

Transgender Female

Transgender Person

Transmasculine

Two-spirit

videó emberek társadalom identitás egyenjogúság közösségi média aktivista Facebook

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.