Cenzúráz a Bing, de "nem úgy"

drooker_censor.jpgIllusztráció: Isaac Mao

A Microsoft szeint egy "rendszerhiba" miatt csak úgy tűnik, mintha a Bing cenzúrázná a megjelenő találatokat a keresőmotort kinai nyelvi beállítással használó amerikai felhasználóknak.

A FreeWeibo, a kínai cenzúrát megkerülő és az eltüntetett tartalmakat megőrző és újra kereshetővé tevő weboldal aktivistái a héten robbantották a hírt, miszerint a Bing kereső radikálisan különböző eredményeket dob ki attól függően, hogy  ugyanazt a keresést az USA-ban amerikai angol vagy egyszerűsített kínai nyelven indítják el. Magyarul: mintha a Bing az amerikai kínaiakat egy kalap alá venné a kínai kínaiakkal.

Olyan kifejezésrekre tesztelték a keresőt, mint “Dalai Lama”, “június 4-i incidens” (a kínaiak így hívják az 1989-es Tiananmen téri tüntetést) és “Bo Xilai” (kínai politikus, akit a legszűkebb felső vezetés tagjának vártak, de egy súlyos politikai botrány következtében megbukott és jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti). Sőt, mint kiderült, a FreeWeibo weboldal sem volt a találatok között a kínai nyelvű felhasználók számára. Ellenpéldának hozták fel a Google-t, amely viszont mindkét keresésre hasonló találatokat produkál.

Stefan Weitz, a Bing vezetője tagadta a cenzúra vádját. "Először is, a Bing nem alkalmazza a kínai jogszabályokat olyan keresésekre, amelyeket nem Kínából indítanak. Egy rendszerhiba miatt helytelen üzeneteket jelenítettünk meg bizonyos oldalak eltávolításáról, de a találatokat sem most, sem a múltban nem módosítottuk Kína terültén kívül", mondta.

A FreeWeibo-ról annyit tett még hozzá, hogy korábban az oldalt "nem megfelelőnek" ítélték a rajta található "rossz minőségű vagy felnőtteknek szóló" tartalom miatt, de már visszaállították.

A Microsoft üzletfejlesztési stratégiájában Kina 2012 óta kiemelt helyet foglal el. Ekkor jelentették be, hogy a következő öt évben a Microsoft China bővíti jelenlétét Kínában és elmélyíti az együttműködést a kormányzat minden szintjével. A nem-úgy-cenzúrázás beismerése pedig már csak azért is kínos lehet a tech óriásnak, hiszen Satya Nadella, a Microsoft 2014. február 4-én kinevezett új cévezetője nyilvánosan kritizálta az amerikai kormányt a botrányos megfigyelési programja miatt.

Összeesküvés elmélet vagy sem, mi érdekesnek találtuk a hírt.

politika cenzúra aktivista Google Microsoft

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.