Hülye Starbucks nyílt Los Angelesben

nathan7.JPG

Ez nem hülyeség.

nathan2.JPG

Dumb Starbucks néven ál-Starbucks kávézó nyílt Los Angeles egyik hipszter negyedében. A létesítmény mögött Nathan Fiedler amerikai komikus áll, aki a paródia védelmező pajzsa mögé bújva kínálja a Hülye Frappuccino-t, a Hülye Latte-ét és a Hülye Jegeskávét a Starbucks kávézóival teljesen megegyező felszereltségű és kialakítású, pöttömnyi kis "boltjában".

nathan5.JPG

Álláspontja szerint teljesen legálisan, hiszen a szerzői jogi törvények az USA-ban (és több európai országban is) kifejezetten elismerik a paródia és karikatúra készítésének szabad jellegét, azaz nem tekintik engedély nélküli átdolgozásoknak őket. Fiedler szerint tehát nem történt szerzői jogbitorlás: a hely nem vendéglátóipari létesítmény, hanem művészeti galéria, az emberek pedig művészeti alkotásokat (=kávé) vesznek.

nathan3.JPG

A kávézó titokban nyílt meg február 7-én, és villámgyorsan elterjedt a híre a környéken. "Mintha Willy Wonka nyitotta volna meg a csokigyár kapuját", mondta az egyik bariszta. Voltak, akik három órát vártak arra, hogy bejussanak a pici eladótérbe. Mindenki ingyen kapta a kávét, amiről egyébként az volt a vásárlók véleménye, hogy nem rossz, de rögtön érezni, hogy nem Starbucks minőség (naná). Mindenesetre Hülye Starbucks-os relikviák árasztották el az ebay-t.

nathan4.JPG

Eleinte senki, még az alkalmazottak sem tudták, hogy ki a tulajdonos, ők ugyanis állításuk szerint egy semmitmondó álláshirdetésre jelentkeztek. A Starbucks is csak kapálózott, nem tudták, hogy kihez forduljanak. "A Starbucks érti a tréfát, de senki nem használhatja a védett márkanevünket", nyilatkozta Laurel Harper, a Starbucks szóvivője az AP hírügynökségnek, és hozzátette, hogy fontolgatják, mi legyen a következő lépésük. Valószínűleg a nyilvánosság kizárása mellett lebokszolják majd Fiedler-rel, aki hétfőn jelentette be, hogy az övé a hülye kávézó.

nathan1.JPG

Biztos ami biztos, a helyi ÁNTSZ-nek a bejelentés után az volt az első dolga, hogy gyorsan bezáratta a boltot, mondván, nem volt működési engedélye. Fiedler nem fellebbez, bár - ahogy korábban is érvelt - ez maga egy műalkotás, tehát nem is kellene engedéllyel rendelkeznie.

nathan6.JPG

A paródiát az interneten fokozta a Hülye Starbucks reklámfilmjével, amelyben elmondja, hogy ez "real", ebből az üzletből ő bizony meg akar gazdagodni, ezért ugorjon be mindenki egy ingyen kávéra. Fiedler azt tervezi, hogy terjeszkedik: a második Hülye Starbucks New York Brooklyn negyedében nyílik majd (és tűnik el valószínűleg hasonló hirtelenséggel, mint az első).

Ön mit hülyésítene Budapesten?

 

 Fotók: Christina House / For The Times
kritika humor videó társadalom hírességek világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.