Só nélkül nem megy Szocsi

17salt1-master675.jpg

"Tudja valaki, honnan szerezzünk 25 tonna sót - még ma éjszaka?"

Ismeri a magyar népmesét a királyról meg a sóról? Röviden, azt mondta egyszer a király a leányainak, hogy annak adja a legszebbik országát, amelyik őt a legjobban szereti. Amikor a kicsi kiránykisasszonyt kérdezte, hogy ő hogyan szereti, az azt válaszolta, "Úgy, édesapám, ahogy az emberek a sót!" A királylányt ezért a válaszért elkergette, mígnem a saját bőrén tapasztalta meg, milyen fontos is a só. Nos, ezt a mesét elküldenénk Szocsi királyainak.

A Szocsi téli olimpiai játékok szervezőinek sikerült 50 millió dollárt elkölteniük úgy, hogy egy valamire nem futotta: sóra. Márpedig a só az alpesi sportok legjobb barátja. Ön a járdáját szórja vele, hogy megolvassza a havat, és ugyanezt teszik vele a téli sportok rendezői is. Azért, hogy aztán amikor a hőmérséklet fagypont alá kerül (általában az éjszaka folyamán), a puha hó felületén jégréteg keletkezzen, ami elengedhetetlen bizonyos pályákon, pl. a sífutáshoz. A legjobb erre a célra a nagyszemcsés só, ami kissé lesüllyed a hóban és így napokig kifejti hatását.

Ez azonban nem mindenhol áll rendelkezésre ipari mennyiségekben. Így volt ezt Szocsiban is, ahonnan folyamatosan azt halljuk, hogy a téli játékoknak egyáltalán nem kedvező irányban alakulnak az időjárási viszonyok. A New York Times szerint a helyzet odáig fajult, hogy válságstábot kellett összehívni, ahol is állítólag elhangzott a kédés: "tudja valaki, honnan szerezzünk 25 tonna sót - még ma éjszaka?" Mindez négy hónappal azután történt, hogy egy szakértő kifejezetten felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy rendeljenek 19 tonna különböző szemcseméretű sót a játékokra.

Végül a svájciak mentették meg az olimpia becsületét. A Schweizer Rheinsalinen, ez a 160 éves "sóhivatal" Zürich-ből reptetett 24 tonna nagyszemű sőt Szocsiba. Miután a só pénteken átesett a reptéri biztonsági ellenőrzésen (terrorista gyanús volt?), egyenesen az olimpia helyszínére szállították és 24 órával a válságstáb összehívása után elékezdték szétszórni a havas lejtőkön.

17salt-1-articleLarge.jpg

Bár még szombaton is voltak problémák a nők szuper-óriásműlesikló versenyén (ahol említsük meg, hogy Miklós Edit a 15. helyen zárt), úgy tűnik, ezek az öt miliméteres sószemcsék, vagyis inkább ezek hiánya miatt már egy olimpikon álma sem fog szertefoszlaniolvadni.

Fotók: Doug Mills / The New York Times; Ezra Shaw / Getty Images
politika kritika sport Szocsi 2014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.