Nem tudta, hogy egy kétezer éves vázát tört szét tiltakozásul

ai-weiwei-installation-009.jpg

Fotó: Daniel Azoulay/Perez Art Museum Miami/EPA

A férfi azt kifogásolta, hogy a Pérez Art Museum Miami kizárólag nemzetközi művészek munkáit állítja ki, és nem támogatja a helyi alkotókat, ezért tette tönkre a műalkotást. Valaki pedig véletlenül videóra vette az egészet.

Maximo Caminero dél-floridai festőművész érdekes húzással írhatja be magát a művészettöténetbe. A dominikai szültésű férfi éppen a PAMM-ban kiállított kétezer éves kínai vázákat nézegette február 18-án, amikor állítása szerint spontán reakcióból megfogta az egyiket, és földhöz vágta.

Felháborító? Nézzük a mentő körülményeket.

A szóban forgó váza egy kortárs kínai művész, Ai Weiwei kiállításának egyik darabja volt, aki fogott egy tucatnyi Han-dinasztia korabeli agyagedényt (értékük egyenként kb. 1 millió dollár, mintegy 220 millió forint) és színes mázzal vonta be őket. A vázák eredetiségéhez sajnos semmi kétség nem fér, Weiwei a 90-es években jutott hozzájuk, és innentől használja őket a művészetében. Ennek egyik ikonikus darabjává vált az az 1995-ös performansz és a róla készült fotósorozat, amelyen Weiwei éppen azt csinálja, mint Caminero: felemel egy értékes vázát és nemes egyszerűséggel elengedi. A fotósorozat címe: "Dropping a Han Dynasty Urn".

06_DSC_0280.jpg

De menjünk egy kicsit tovább. Ai Weiwei egyik leghíresebb munkája, a "Han Dynasty Urn with Coca-Cola Logo", ami leginkább csak Coca-Cola vázaként ismert, 1994-ben készült. Ez ugyancsak egy ősi kínai váza, az üdítőital gyártó logójával megfestve. A vázát Uli Sigg, Svájc korábbi pekingi nagykövete és a kínai műtárgyak egyik legnagyobb gyűjtője vette meg, hogy aztán 2012-ben Manuel Salvisberg svájci fotós fényképezőgépe előtt, nem fogja kitalálni, elejtse. Ezt megnézheti galériánkban:

Tehát, ha elvesztette volna a fonalat: adva van egy svájci művész, aki műalkotást készít abból, ahogy egy svájci műgyűjtő megsemmisít egy antik kínai vázát, amelyet előtte egy kínai művész kortárs műalkotássá alakított át, ez a mű pedig paródiája annak a műalkotásnak, amelyet ugyanez a kínai művész készített magáról, amint megsemmisít egy antik kínai vázát. És most ezt az egészet megismételte Caminero, akit letartóztattak és vád alá helyeztek emiatt.

A helyi művészek kiállnak Caminero mellett, aki egyébként úgy nyilatkozott, hogy fogalma sem volt a váza becsült értékéről. "Azt hittem, hogy csak egy egyszerű agyagedény, olyan, amit bármelyik Home Depot-ban (kb. Praktiker) kapni, de tényleg."

Ai Weiwei, aki számára nem ismeretlen az ilyen aktivizmus (máig küzd a kínai kormánnyal), nem volt túl boldog. Úgy nyilatkozott, hogy normális esetben "semmi baja" nem lenne azzal, ha egy művet megsemmisítenek, mert "ez csak egy tárgy", de szerinte Caminero tette egyáltalán nem segíti elő az ügyet, amiért harcol. 

kritika történelem aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A coca cola logóval együtt már giccs kategória, ezáltal az értéke szvsz lenullázódott.
Végül is a háttérben ott van 3 kép arról, mit kell csinálni velük, a fickó csak követte a használati utasítást. Lehet, hogy csak ő értette meg igazán Weiwei művészetének üzenetéi :)
vihar egy váza vízben.
ha weiwei nem egy diktatúra ellen tiltakozna, negyedekkora művész se lenne. de így legalább lehet hypolni.
Aiweiweiception. :D
Sziasztok! Megosztottam a blogomon, ha gond jelentkezzetek. Üdv!