Egy brooklyni banda hétköznapjai

NYC15375.jpg

Kemény képek egy kemény kultúráról, kemény emberekkel, kemény életekkel és kemény szerelemmel. Pedig ők csak lazák akartak lenni.

Bruce Davidson amerikai fotós sosem gondolkodott egyetlen képben, még akkor sem, ha készített olyan felvételeket, amelyek önállóan is ismertté, mi több híressé váltak. Egy újságban olvasott New York bandáiról, és egy szociális munkás segítségével került kapcsolatba a fiatalok egy csoportjával, a Jokers bandával, akikkel hosszú időt töltött együtt. Így készült el a Brooklyn Gang 1959 fotósorozat, ami ellentmond mindannak, amit a "passzív és sápadt" ötvenes évekről gondolunk. Davidson beismerte, hogy sokszor félt a Jokers kiszámíthatatlan és gyakran erőszakos szabályaitól és viselkedésétől.

"A banda tagjai egészen másképp gondolkodtak a társadalomról és a lehetőségekről, mint kortársaik. Számukra csak a társadalom peremén, vagy azon túl volt értelme az életnek, saját szabályaik, saját elveik szerint.

PAR101728.jpg

Davidson sorozatának lényeges vonása, hogy nem akart érvelni sem az ő életformájuk elutasítása mellett, sem pedig az ellen. Inkább arra törekedett, hogy úgy ábrázolja őket, ahogy ők gondolkodnak saját magukról, ahogyan ők látják magukat.

NYC15426.jpg

Őszinte akart lenni hozzájuk, és a nézőhöz is. Mindig is törekedett arra, hogy arra mutasson rá, ami van, és úgy, ahogyan van, még akkor is, ha mások másként akarták látni ezeket a dolgokat.

NYC15367.jpg

A normalitás és az abnormalitás Davidsonnál még nem relativizálódik csak felcserélődik, illetve egyértelművé válik, hogy az főleg nézőpont kérdése." Pfisztner Gábor gondolatait a Mai Manó Ház blogjáról vettük át.

Nézze meg a sorozat többi képét is! További fotóesszéket bemutató posztjaink.

közösség történelem társadalom fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudom, hogy gyenge a kapcsolódási pont, de mindenkinek ajánlom Martin Scorsese New York bandái című filmjét.

www.imdb.com/title/tt0217505/