Szobrász és méhek művészi együttműködése

aganethadycktop.jpg

Aganetha Dyck kanadai szobrászművész egy egész méhkolóniát fogott munkára.

Egy Einsteinnek tulajdonított jóslat szerint ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig. Sajátos művészetével erre próbálja felhívni a figyelmet Aganetha Dyck kanadai szobrászművész, aki méhek közreműködésével interspecifikus (fajok közötti) szobrokat alkot.

aganethadyck2.jpg

A hetekig, sokszor hónapokig készülő művek jelentősége, hogy új perspektívába helyezik az emberi civilizációt jelképező porcelánfigurákat azok hasznontalan kifinomultságával. Miközben rávilágítanak méhsejtek nyers erejére, amely természetes - és az emberi civilizáció számára nélkülözhetetlen - hasznosságukból  ered.

aganethadyck5a.jpg

A méhek ősidők óta harmóniában élnek az emberekkel, és ez az egyetlen rovar, amelynek “termését”: a mézet, pollent, propoliszt és méhpempőt fogyasztja az ember. Az utóbbi években tömeges bejelentések érkeztek a világ minden pontján arról a különleges eseményről, hogy a méhek egészen egyszerűen eltűntek, egyes esetekben több mint tízmillió példánynak is nyoma veszett. 2008-as jelentések szerint az Egyesült Államokban abban az évben a méhkolóniák 36%-a eltűnt, mára ez a szám néhol eléri a 80-90%-ot is.

ku-xlarge_1.jpg

Amennyiben a folyamat nem fordul meg hamarosan, annak súlyos következményei lehetnek. A világon a 100 legfontosabb haszonnövény közül 70 beporzását a méhek végzik, összességében pedig a világ élelmiszer termelésének egyharmada függ a méhek szorgos munkájától. Az élelmiszer árak az egekbe repülhetnek, világszerte megnőne az éhezés, az élelmiszer-katasztfrófa nyomán pedig nem is olyan lassan elkezdene fogyni az emberiség. Így már nem is olyan kevés az a 4 év.

Nézze meg a méhek művészetét galériánkban!

természet állatok szobrászat aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.