Jófej zuluk a leopárdokért

shemba2.jpg

Akcióban a vallási vezetők: divat lesz a műszőrme.

A dél-afrikai Názáreti Baptista Egyház, a Shembe tagjai számára a leopárdok a büszkeséget, szépséget és gazdagságot képviselik. Az egyház papjai tradicionális rituálék alkalmával nyakukban hordják az állatok bőrét, ezzel bevonzzák a nagymacskának tulajdonított pozitív tulajdonságokat.

A természetvédők korábban úgy gondolták, hogy a leopárdokat csakis orvvadászok gyilkolják a feketepiacra, méghozzá azért, hogy tradicionális gyógyszereket készíthessenek belőlük. Kiderült azonban, hogy a fő ok manapság bőrük lenyúzása, majd eladása a Shembe egyház tagjainak. A Shembe tulajdonképpen a keresztény és a zulu vallás keveréke – az egyik legnagyobb dél-afrikai gyülekezet, amely mára már több mint 5 millió tagot számlál, és egyre növekszik, így nő a leopárdbőr iránti kereslet is. A papok számára lassan legyilkolják az összes leopárdot. 

shemba5.JPG

A legjobb és legegyszerűbb megoldás persze hamis leopárdbőrök használata lenne – ezt azonban a vallás követői csak akkor fogják elfogadni, ha vezetőik is rábólintanak. Megtették. Persze nem ment ez azért ilyen könnyen. Sokan rossz szemmel nézték a különös idegenek ötletét.

shemba3.jpg

A Panthera vadvédő szevezet Leopárd Programjáért felelős Tristan Dickerson számára hosszú évek munkája ért be ezzel. Sikerült ugyanis elérnie, hogy a vallási vezetők a program mögé álljanak, és elfogadják és aktívan népszerűsítsék a vallási közösségben a műszőrmét, mint alternatív vallási kelléket, egyfajta új vallási divatot teremtve ezzel.

shemba6.jpg

Fotó: Alexander Joe/AFP/Getty Images

A jó minőségű, dizájnerek és divatcégek segítségével kifejezetten erre a célra, teljesen élethűen kialakított szőrméket a Panthera a DHL segítségével és támogatásával juttatja el Kínából Dél-Afrikába.

shemba7.JPG

2013-ban mintegy 4500 műszőrme érkezett a Shembékhez, akik úgy tűnik nem bánják, hogy nem valódi leopárdok bőrébe bújnak és ezáltal a vadvédelem helyi élharcosává válinak. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az a tény is, hogy egy valódi leopárdszőr a feketepiacon 400 dollárba kerül, míg a 30 dolláros műszőrméket - egyelőre - ingyen kapják a Pantherától, akik azt remélik, hogy két éven belül a Shembe közösség tagjainak 70%-a cseréli le vallási ruházatát az általuk készített szintetikus leopárdbundára.

Ez nagyban megnövelné a helyi leopárdpopuláció túlélési esélyeit, amelynek száma 4-7000 közé tehető csupán. A zuluk jófejek. És a versenytársainak fricskát mutató DHL-t is egyre inkább szeretjük.

Nézze meg, hogyan jutnak hozzá a zuluk ezekhez az állatbarát vallási kellékekhez!

videó állatok hagyomány világjáró népek fenntarthatóság aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.