Víz alatti lemezjátszók

Az iPod-jával ne próbálja ki.

Részben performansz, részben vandalizmus. Így írható le Evan Holm kaliforniai művész "Submerged Turntables" installációja. Holm ugyanis tényleg bakelitlemezeket játszik egy kis medence víztükre alól. Ezzel a performansszal a zenészek iránti tiszteletét fejezi ki, "megünnepelve az összes művészt, aki hozzájárult az emberi kultúra felépítéséhez."

Az első lemez, amit még egy műanyag kádban játszott le a víz alatt, Brahms volt. Nem tudta, mire számítson, de az élmény arra inspirálta, hogy a közönségnek is bemutassa a víz alatti hangokat. Azóta kifejlesztette az installációhoz szükséges lemezjátszók vízhatlan prototípusát, amelyeknek az elektronikáját a víztükör fölé nyúló faágakra helyezte ki.

water_003.jpg

A performanszhoz egy 200 literes medencét használ, aminek a vizét fekete tintával homályosítja el.

water_002.jpg

"Eljön az idő, amikor az emberi kultúra utolsó nyoma is feloldódik a talajban a lassanként kibontakozó univerzum nyomása alatt. A medence, fekete és feneketlen, a misztérium és az emberi faj kollektív tudatalattijának szimbóluma."

evan holm submerged turntable 02.jpg

A spirálban hömpölygő fekete víz egybeolvad a mozgó bakelitlemezekkel, igy a szobor egy letűnőben lévő technológia (és kor) misztériumát idézi meg. Ugyanakkor a szobor "optimista, hiszen a hang, dallam és végső soron a dal a medence feketeségből kitör az élők világába". 

 

0evanholm.jpg

 

Hallgassa meg, hogyan szól a Love to love you baby a víz alatt, és ha érdekli, nézze meg a hogyan készült videót is!

Hogyan készült? Nyolcperces kisfilm:

zene videó újrahasznosítás performansz installáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.