Az első nap - bátor kampányfilm a születés körüli halálozás ellen 18+

NewbornsZak660.jpg

Az amerikai Save the Children alapítvány azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re egyetlen újszülött se jöjjön úgy a világra, hogy nincs mellette szakképzett egészségügyi dolgozó, aki megmenthetné az életét. Ehhez megdöbbentő kampányfilmet készítettek.

A születés körüli halálozás elsősorban a társadalmi-gazdasági fejlettségtől, az egészségügy, azon belül is a szülészeti, valamint a terhesellátás színvonalától, így a szülés során a szakképzett segítség jelenlététől függ. Miközben mi a disrupton hordható technológiás bébimontiort és a világ legkeményebb anyukáiról szóló kisfilmet mutatunk be (ezt lehet, hogy át kell értékelnünk a következők fényében), a világon évente 40 millió (!) nő szül szakképzett segítség nélkül, 2 millióan teljesen egyedül. Vannak olyan országok, ahol az anyáknak fizetniük kell a sürgősségi terhesellátásért (pl. császármetszésért).

A Save the Children alapítvány éves statisztikája (világ) így néz ki:

FIRSTDAY_INFOGRAPHICHUN.png

Az alapítvány azt a célt tűzte ki, hogy a 2025-re a világon egyetlen újszülött se jöjjön úgy a világra, hogy nincs mellette szakképzett egészségügyi dolgozó, aki megmenthetné az életét, és ez sehol a világon ne legyen pénz kérdése.

Az ügyükre egy várhatóan megütköztető kisfilmmel kívánják felhívni a figyelmet.

De mielőtt a videóhoz ugranánk, lássuk röviden, mi a helyzet Európában és Magyarországon? (Forrás: KSH)

Hazánkban a születés körüli halandóság hosszú évtizedek óta kisebb megszakításokkal, de folyamatosan csökken. A 2011. évi 6,6 ezrelék volt az eddig mért legalacsonyabb érték. Nemzetközi összehasonlításban azonban ez még mindig magasnak számít, hiszen az EU-országok 2010. évi rangsorának elején álló Finnország perinatális halandósága kevesebb, mint fele volt a hazai arányszámnak. Ebben a rangsorban Magyarország a 19. helyen szerepelt, a francia adatok pedig egyenesen elképesztőek.

ksh2.png

A társadalmi különbségekről árulkodik a halálozások területi eloszlása is. Ezek szerint Zala megyében volt a legalacsonyabb a születés körüli halandóság. Az élmezőnyhöz tartozik Budapest, Komárom-Esztergom és Pest megye is az átlagnál jóval kedvezőbb értékeikkel. A legmagasabb arányszámok Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében adódtak, ahol ezer születésre több mint 10 perinatális halálozás jutott, ez 3-4 ezrelékponttal magasabb az országos átlagnál. Az átlag feletti megyék közül ki kell még emelni Tolna és Nógrád megyét, ahol a születés körüli halandóság közel 2 ezrelékponttal haladja meg az országos értéket.

ksh1.png

A First Day kampányfilm megtekintését nem minden olvasónknak ajánljuk.

Az egyperces kisfilmben egy libériai asszony szüléséről és élettelen kisbabájáról láthatunk részletet. A felvétel az alapítvány által támogatott libériai Peters Town Clinic szülészetén eredetileg nem reklámcélra készült, hanem egy oktatófilm részeként azt mutatja be, hogy egy szakképzett ápoló egy látszólag élettelen csecsemőt is meg tud menteni, miközben az anya kimerültségében, esetleges zavarodottságában erre egyedül legtöbbször képtelen. Ebből az Adam&EveDDB ügynökség készítette el a következő kampányfilmet, amelyet először az Egyesült Királyságban, főműsoridőben fognak bemutatni.

Az alapítvány azt reméli, hogy a figyelemfelhívással a születés körüli "szükségtelen" halálozások számát világszerte drasztikusan le lehet csökkenteni. Mottójuk: no child born to die, kb. "egyetlen gyermek sem a halálra születik".

videó társadalom nők gyerekek egyenjogúság aktivista 18+

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Butasag az egesz, egyreszt minden gyerek a halalra szuletik, sok-sok oka van a perinatalis halalozasnak
Ma rengeteg olyan gyereket is eletben tartanak, akik eletkeptelenek. Par napig, hetig kinozzak oket millio forintokba kerul naponta az ellatasuk, majd vagy egy roncs lesz beloluk, vagy kis hulla, de ember nem.
Masreszt tulnepesedes... Afrika, India... Ha minden gyerek eletben marad, az katasztrofat fog okozni hosszu tavon. Az egesz vilagra nezve.

Tudom, hogy a mai hipster, mentsunk meg mindenkit es szivjunk fuvet, legyen vilagbeke vilagban nem leszek ezzel nepszeru, de szulhessen az, aki megfelelo korulmenyekrol tud gondoskodni. Afrikai csoro nem lenne baj, ha nem tenyeszne, kesobb meg a gonosz nyugatiak segelyein neveheti a gyerekeit, majd 15 evesen beallhat gyerekkatonanak es eroszakolhat kedvere, majd kesobb lehet illegalis bevandorlo Europaban, mindenki nagy oromere. Hurra. Kis jozan esz nem artana. A Taigetosz nem volt egy rossz modszer, persze most lehet finomkodni, de kevesen vannak, akik nyomorek gyereket akarnak nevelni, a perinatalis halalozasnak oka van es ez csak ritkan az egeszsegugyi ellatas hianya.
Nem értem a cikk drámai felvezetését a videó tartalmát illetően, éshogy nem minden olvasónak ajánlják. - ? - Szerintem nincs benne az ég világon semmi naturális és különös - inkább talán csak szép. - Akit ez sokkol, azzal vannak problémák - szerintem.
Egyes regiokban eloszor a koton hasznalatat kene megtanitani..