50 éve: ALI vs LISTON I

ali07.jpg

Fotó: Thomas Hoepker

50 éve, 1964. február 25-én került sor Cassius Clay első profi világbajnoki címmérkőzésére, aminek 7. menetében kiütötte ellenfelét. Az újdonsült világbajnokot hamarosan már csak Muhammad Ali-ként ismerte a világ. A bokszoló, aki ellenszegült egy fajgyűlölő Amerikával.

Clay azután változtatta meg a nevét, hogy csatlakozott az Elijah Muhammad és a híres polgárjogi harcos, Malcolm X által vezetett Iszlám Nemzete (Nation of Islam) nevű radikális afroamerikai szektához. Előbb a Cassius X, végül pedig a Muhammad Ali nevet vette fel a "rabszolganeve" helyett.

ali02.jpg

Fotó: Danny Lyon

Tette mindezt azért, mert kiábrándult a még mindig fajgyűlölő Amerikából. Korábban az 1960-as római olimpián félnehézsúlyban nyert aranyérmét is az Ohio folyóba dobta, mivel az olimpia után Louisville-be, a szülővárosába hazatérve azt tapasztalta, hogy a faji megkülönböztetés miatt alig vettek tudomást olimpiai címéről.

ali14.jpg

Ezek után nyíltan szembeszegült Amerika törvényeivel. Bár katonai behívót kapott a Vietnami háború alatt, Ali megtagadta a szolgálatot vallási okokra hivatkozva, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. Bevonták bokszengedélyét, és megfosztották bajnoki címétől is. Ali fellebbezett, és végül három év múlva az Amerikai Legfelsőbb Bíróság neki adott igazat.

ali30.jpg

Fotó: Abbas

Mérkőzéseit a későbbiek során szándékosan olyan távoli helyeken rendezte, mint Kinshasa (Zaire, ma Kongói Demokratikus Köztársaság), Manila (Fülöp-szigeteki Köztársaság), vagy  Kuala Lumpur (Malajzia), ezzel is ráirányítva a figyelmet a fejlődő világra. Nem félt a politikával szembe menni és segíteni a nélkülözőkön. Így jutott el Afganisztánba, Észak-Koreába, Elefántcsontpartra, így vitt gyógyszereket az embargó alatt lévő Kubába, utazott Irakba és járt közre 15 amerikai fogoly kiszabadítása érdekében az Öbölháború idején, és így jutott el Dél-Afrikába is, hogy találkozzon Nelson Mandelával a börtönből való szabadulása után.

ali33.jpg

Fotó: Alex Webb

A sors iróniája, hogy az egykor megvetett törvénytelen lázadót 2005-ben George W. Bush amerikai elnök a Szabadság Elnöki Medáljával tüntette ki, ami a legnagyobb amerikai kitüntetés, amit polgári személy kaphat.

ali34.jpg

Fotó: Thomas Hoepker

Mi ezekkel a különleges képekkel tisztelgünk Muhammad Ali előtt, amelyek a kolosszust nem a ringben, hanem nagyon is emberi pillanatokban mutatják be. A héten egyébként egy másik bokszoló, Vlagyimir Klicsko humanitárius harcáról is írtunk már.

Aki pedig a mérkőzést szeretné felidézni, a teljes közvetítést megnézheti ebben a videóban (az első gong 11:53-nál szólal meg).

Források: Wikipédia, Ali weboldala
fotó sport történelem hírességek egyenjogúság aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.