A világ legédesebb metropolisza

sugarmetro13.jpg

Gigászi crowdsourcing: félmillió kockacukorból fantázia várost építettek a szobrászok és a látogatók.

A Sugar Metropolis közösségi projekt 2013. októberében kezdődött, amikor Brendan Jamison és Mark Revels szobrászművész megálmodta az észak-írországi Royal Ulster Academy of Arts éves kiállítására ezt az interaktív installációt.

sugarmetro04.jpg

Az Ulster Múzeum több mint ötezer látogatója a saját fantáziájára hagyatkozva alakította ki a metropoliszt félmillió kockacukorból, amely kezdetben nem volt más, mint padlóra leszórt  "cukorfolyó és hegyek". (Ha valakinek van hozzá kedve és tehetsége, kérjük, számolja ki, és írja meg nekünk, hogy ez kb. hány kiló, és mennyi lenne az ára...)

sugarmetro20.jpg

Ahogy a város épült, úgy fogytak a cukorkupacok. Az emberek tetszés szerint új építményeket kezdhettek, vagy folytatthaták, esetleg átépíthették mások megkezdett miniprojektjeit.

sugarmetro05.jpg

A komolyabb építményeket természetesen a szobrászoknak köszönhetjük. Az ötfős csapat napról napra a látogatók szeme előtt építette fel az aprólékosan kidolgozott kockacukor épületeket.

sugarmetro19.jpg

A projekt célja ráébreszteni a helyi közösségeket, hogy a társadalmi részvétel fokozásával, a közösség tagjaiban rejlő kreativitás segítségével összefogással, saját erőből is javíthatnak a fizikai környezetükön.

sugarmetro09.jpg

Az első sikeres cukorváros Észak-Írországban épült, de a művészek bejelentették, hogy hamarosan New York-ban is megrendezik a crowdsourcing eseményt, stílusosan a harlemi Sugar Hill negyedben.

sugarmetro07.jpg

A kockacukor feltalálója egyébként Jakob Christof Rad svájci születésű morvaországi iparos volt. A dačicei (német nevén Datschitz) cukorgyárban már 1840 körül kísérleteket folytatott előállítására, és végül 1843-ban jegyeztetett be szabadalmat a gépi előállítású (préseléssel és vágással kristálycukorból készített) cukorkockákra.

Nézze meg a többi képet is a galériában, illetve az alábbi kisfilmet az Édesvárosról! Ha pedig kíváncsi arra, milyen műalkotásokat lehet még emberi összefogással készíteni, ajánljuk az emberi kaleidoszkópról szóló posztunkat. Az édesszájúak pedig ne hagyják ki a nepáli mézvadászok történetét!

közösség videó csináld magad emberek szobrászat installáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.