Az ukrajnai tüntetők fegyverei művészi fotókon

tj_weapons_of_maidantop.jpg

A maidan téri tüntetők elszántságát bizonyító, házilag sebtében készített fegyverekől készített művészi fotókat Tom Jamieson.

Míg a legtöbb riporter az első sorból tudósít az összecsapásokról, Jamieson fotós szeme a háborús övezetté változott kijevi utcákon tüntetők kezében lévő "fegyvernek látszó tárgyakon" akadt meg. "Mindenki kezében botok és ütők voltak, nem lehetett nem észrevenni, hogy házilag barkácsoltak a barikádoktól kezdve a védőfelszereléseken át a fegyverekig mindent. Úgy nézett ki az egész, mintha a Mad Max-be csöppentünk volna. Őrület volt."

tj_weapons_of_maidan15.jpg

A fényképeken a fegyvereket a tulajdonosuk tartja a fekete háttér előtt, amelyet a fotós és asszisztense folyamatosan magával cipelt. Megszólították a tüntetőket, és lefényképezték a legérdekesebb fegyvereket. A felvételek a tér körüli elfoglalt épületekben, a tüntetők sátrainak közelében készültek, általában kora reggel vagy késő este, hogy a fényviszonyok a fotósorozatban egyformák legyenek. 

tj_weapons_of_maidan07.jpg

Mindegyik egyedi a maga nemében. Botok, ütők, csúzlik, kövek...mind a tulajdonosok személyiségéről árulkodnak, akik büszkén meséltek a fegyverük történetéről és a "hősies" cselekedetekről, amelyeket végrehajtottak velük.

tj_weapons_of_maidan02.jpg

A fegyvereket feliratokkal, rajzokkal is testre szabták. Egyesek a városuk nevét, mások a "célszemélyeknek" szóló üzeneteket véstek a fa ütőkbe, de akadtak vallási szimbólumokkal díszített fegyverek is.

"A normális emberi reakció ezekre a fegyverekre az, hogy "hát, én nem szeretném, ha azzal a dologgal megütnének". Ugyanakkor amennyire brutálisnak és primitívnek tűnnek, ez semmi egy automata fegyver kegyetlenségéhez képest. Félelmetesnek néznek ki, de szinte középkori fegyverek - botok és kövek."

Jamieson azt azért hozzátette, hogy voltak komolyabb, modernebb fegyverek is a tüntetőknél, de azok nem voltak érdekesek művészi szempontból. Ajánljuk a témában az Ukrajna a Twitteren is tűzben ég című posztunkat is.

Nézze meg a fotósorozatot a galériában, nagy méretben!

 

via Wired

háború fegyver Ukrajna fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.