Lenyűgőző makrófelvételek pillangószárnyakról

macro-butterfly-wingstop.jpg

Linden Gledhill biokémikus és fotós hipnotikus makrófotó sorozaton mutatja be a lepkék hihetetlenül bonyolult szárnyszerkezetét.

Régóta kutatják a biológusok, hogy mi adja a lepkék hihetetlen színgazdagságát. Kezdetben mindenféle színanyagokra (pigmentekre) gyanakodtak, végül az elektronmikroszkóp kellett ahhoz, hogy felfedezzék: a lepkeszárnyakon lévő mikroszkopikus szerkezet felelős a nem egyszer káprázatos színekért. 

macro-butterfly-wings03.jpg

A lepkeszárnyakat szőrök és zsindelyszerűen átfedő kitinpikkelyek borítják. A pikkelyek nemcsak pigmentáltak, de vastagságuktól és elrendeződésüktől, sűrűségüktől, finom lemezes vagy rácsos szerkezetüktől függően különböző fizikai színeket produkálnak.

macro-butterfly-wings01.jpg

Ahogy változik a szárny mikroszkopikus felülete, úgy módosul az erről visszaverődő fény, s így képződnek a legkülönfélébb színek. A fizikai és kémiai színek kombinációi tesznek egyes fajokat rendkívül dekoratívvá.

Nézze meg a képeket a galériánban! Ha pedig kedvet kapott a lepkékhez, költöztesse be őket az otthonába!

oktatás fotó tudomány természet fotózás makró állatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.