Életveszélyes koktélok

molotovtop.jpg

Donald Weber fotói az ukrajnai összecsapások Molotov-koktéljairól.

Korábban már bemutattuk az ukrajani tüntetők házilag barkácsolt fegyvereiről készült művészi fotókat, most egy újabb sorozat következik, ezúttal a Molotov-koktélkoról. A Molotov-koktél egy gyúlékony folyadékkal, leggyakrabban benzinnel, alkohollal részben megtöltött palack. A palack nyakára gyúlékony anyaggal átitatott rongydarabot erősítenek, amit meggyújtanak. Így, lángoló állapotban hajítják a célpontra, amihez hozzáütődve a palack összetörik, szétfröccsenő tartalma az égő rongydarabtól lángra lobban.

DW-20140226-1199.jpg

Nem véletlenül nevezik koktélnak, többféle hatásfokozó adalékanyagot szoktak a tartalmához keverni. Például kátrány hozzáadásával a fellobbanó folyadék látványos, sűrű, fekete füstöt termel. Az "optimális" Molotov-koktél a benzin és gázolaj megfelelő keveréke, mert a benzin a belobbanást, míg a hozzá vegyített gázolaj az égés hosszát és ezzel a hatékonyságát segíti.

DW-20140226-1238.jpg

A "Molotov-koktél” elnevezést a finnországi "téli háború" során használták először finn katonák a szovjet harckocsik ellen alkalmazott gyújtópalackjaikra. A finn hadsereg nem rendelkezett elegendő mennyiségű páncélelhárító löveggel a szovjet harckocsik túlerejével szemben, ezért folyamodott ennek az egyszerű fegyvernek a bevetéséhez. Tömeges előállításához a híres finn vodka gyártási infrastruktúráját tudták felhasználni. Több mint félmillió koktélt készítettek a háború alatt, főként nők segítségével.

DW-20140226-1231.jpg

Miután Vjacseszlav Mihajlovics Molotov szovjet külügyminiszter a rádióban többször is leszögezte, hogy a szovjetek a finneket nem bombázzák, ellenkezőleg, a repülőgépekről élelmiszert dobnak le az éhező lakosságnak, a finnek a rájuk hulló bombákat keserű iróniával "Molotov piknik-kosarainak” kezdték nevezni, a szovjet harckocsik elleni kezdetleges fegyverüket pedig Molotov üdvözlésére felkínált "koktélnak”. A kifejezés kezdetben csak magát a "hatóanyagot” jelölte, később a palackot és tartalmát együtt. Az erdetei Molotov-koktélokról itt olvashat bővebben (angolul). (Wikipédia

Nézze meg a képeket a galériában!

fotó történelem háború társadalom fegyver Ukrajna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.