Minden kezdet nehéz

rejected.jpg

Minden feltörekvő művésznek és alkotónak: a legnagyobbaknak sem ment könnyebben! Hírességek még híresebbé vált elutasító levelei.

Madonnát, a pop királynőjét senkinek nem kell bemutatni. Ma már hihetetlenül hangzik, de volt idő, amikor úgy gondolták, "hiányzik belőle az anyag...Egyelőre passzoltam..." Persze lehetséges, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy év múlva berobbanjon a dance színtérre az Everybody-val...

vintage_rejection_letters_04.jpg

Az 1980-as évektől a világ egyik legnépszerűbb zenekarának számító U2 karrierje is nehezen indult be. Sokáig nem sikerült felhívni magukra sem a közönség, sem a kritikusok figyelmét. 1979. májusában "sok sikert" kívánt nekik az angol RSO Lemezkiadó. Erre 1983-ig kellett várniuk...

vintage_rejection_letters_01.jpg

Jim Lee képregényrajzoló, kiadóvezető, az 1990-es évek új amerikai képregényrajzolói hullámának egyik kiemelkedő képviselője. A Wikipédián olvasható életrajzában ez áll: "annak ellenére, hogy azelőtt mindössze egy címlapot rajzolt egy kisebb kiadónak, a Marvel Comics azonnal munkát adott neki," Valóban? "A munkája úgy néz ki, mintha négy különböző ember rajzolta volna....Adja be újra, ha már konzisztens és megtanult kezeket rajzolni."

vintage_rejection_letters_08.jpg

Andy Warhol, az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja 1956-ban ajándékba küldte egyik művét a New York-i Modern Művészetek Múzeumának...de udvariasan megköszönték, és kérték, hogy jöjjön érte és vigye el, "amikor neki megfelel".

vintage_rejection_letters_02.jpg

Tim Burton amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer...Kísértethistória, három Batman film, Ollókezű Edward, Charlie és a csokigyár...a Walt Disney egyik munkatársa a gyerekkönyv tervére, a The Giant Zlig című mesére 1976-ban azt írta, "hát nem is tudom" és elutasította a publikálást. Később 1981-ben fázisrajzolóként mégis bekerült a Disney-hez, és hamarosan megszületett a Pee-Wee nagy kalandja...

vintage_rejection_letters_06.jpg

Kurt Vonnegut regényíró és esszéista, a kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja, kultikus figurája. A The Atlantic Monthly 1949-ben nem találta elég érdekesnek a beküldött írásait. Vonnegut ekkor kényszerűségből a General Electric reklám- és propagandaosztályán dolgozott, mint reklámszerző és közönségszolgálati levelező. Elborzasztotta a már gépiesített, és további gépiesítés előtt álló világ lélekromboló víziója. Szerencsére.

vintage_rejection_letters_05.jpg

Gertrud Stein amerikai költő- és írónőt, akinek művészlakásában egymásnak adta a kilincset Pablo Picasso, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Henri Matisse, James Joyce és még sorolhatnánk, a maga szürreális, tudafolyamszerű stílusát szándékosan felnagyítva, már-már gúnyosan utasították el 1912-ben.

vintage_rejection_letters_07.jpg

A Venom angol heavy metal együttes 1979-ben alakult. 1980-ban kapták ezt a nem éppen udvarias (ámde valószínűleg stílusban hozzájuk illő) elutasítást az EMI-től. Két évvel rá a Neat Records kiadta Black Metal című albumukat, amely olyan nagy hatásúnak bizonyult, hogy a lemez címe alapján kapta nevét a zenei stílus. 

venom-441x630.jpg

zene történelem hírességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"F. Gy. hagyja abba!"

(A Magyar Hírlap Faludy Györgynek, 1930(?)
Az 1900-as évek elején Henry Ford kérvényezte felvételét a Licencelt Autógyárak Amerikai Szövetségébe, de elutasították azzal, hogy amit a Ford csinál az nem autógyártás.

Ekkor mondta H. F. : "Ha nem tudod meggyőzni őket, akkor le kell győznöd őket !"

Hogy sikerült-e és hogy a Ford autógyár-e, azt pedig ma már tudjuk.
"James Joyce és még sorolhatnánk, a maga szürreális, tudafolyam szerű stílusát szándékosan felnagyítva" - posztoló

A -szerű képző, írd egybe a szóval. A "szintű"-t írhatod külön. Kösz.
Ez így van. A kiadók általában fantáziátlan, konzervatív, biztonsági játékosok. Inkább kiadják Fejős Éva, Vyvan Fable, Stephen King 123. ugyanolyan ponyváját, Paulo Coelho és Mérő László 123. konyhafilozófiakönyvét, amivel biztos közepes hozamot lehet elérni, mint bármi érdekeset, újat, mást, amivel nagy sikert lehet elérni, csak ahhoz meg kéne látni, érteni kéne a szakmához.
Egyébként további klasszikus példák: Madách, van Gogh, Tolkien.