Egy város, ami volt is meg nem is

agloemap1.png

Agloe városát kreatív térképészek találták ki szellemi tulajdonuk védelme érdekében. Jól meglepődtek, amikor egyszer csak elkezdett létezni.

A térképészet vagy kartográfia a térképek és más kartográfiai ábrázolási formák készítésének és használatának tudománya, technikája és művészete. Egy olyan szakmában, ahol (még jóval a digitális térképek megjelenése előtt) a feladat az, hogy a földrajzi tényeket kézzel papírra rajzolják majd sokszorosítsák, nagyon nehéz bebizonyítani, ha egy kiadó egy másik térképészeti vállalat vagy magán-térképész munkáját másolja. Kicsit átszínezi, más tipográfiát használ, és megspórolja magának a licenszdíjat és azt a rengeteg munkaórát, napot, ami egy eredeti térkép felvázolásához kell. Elvégre a végeredmény szükségszerűen ugyanaz lesz, nem?

Ezért aztán a térképgyártók gyakorta alkalmaztak - mai kifejezéssel élve - beépített biztonsági elemeket, pl. fiktív városneveket, amelyekre aztán később peres ügyekben hivatkozni tudtak. Ezeket Copyright Easter Egg-nek is hívják, és állítólag a mai napig is megtalálhatók a térképeken. (Egyesek szerint pl. a London A-Z-ig minden egyes oldalán elrejtettek valami turpisságot, és vannak, akik hobbit csináltak abból, hogy ezekre rájöjjenek. Mint amikor a filmekben keressük a bakikat.)

Nos, a General Drafting Company igazgatója, Otto G. Lindberg és asszisztense, Ernest Alpers is elrejtett egy ilyen húsvéti tojást az 1930-as években New York állam térképén. Neveik kezdőbetűiből megalkották Agloe városkáját, amelyet egy földút mellé be is rajzoltak, majd a térképet eladták megbízójuknak, az Esso benzinkútláncnak, akik meg is kezdték az árusítását.

Pár évvel később egy rivális térképészeti vállalkozás is megjelentette az állam térképét, és - ahogy azt sejteni lehet - Agloe vidáman ott figyelt a Lindbergék által berajzolt helyen. A plagizálásért indított perből azonban mégsem került ki győztesen a General Drafting. 

Időközben ugyanis egy vállalkozó boltot nyitott az átmenő forgalom számára az egyre forgalmasabb földút mentén, amelyet a legközelebbi település alapján (merjünk nagyok lenni) Agloe General Store-nak nevezett el. Egy Esso térképen találkozott a településnévvel, és teljesen jóhiszeműen úgy gondolta: ha a térképészek azt mondják, hogy így hívják a helyet, akkor az úgy is van! A lopással megvádolt térképészek azzal védekeztek, hogy ők bizony végigjárták New York állam útjait, és találkoztak ezzel a bolttal, ami szerintük bizonyíték a település létezésére. Különben miért hívnák Agloe áruháznak?

De van tovább is. A történetről beszámoló Frank Jacobs a Google téképén 80 évvel az eset után MEGTALÁLTA a nem létező Agloe városát, még street view is készült róla (hogy miért hollandul használta a térképet, azt ne kérdezzék).

agloestreetview.png

Ezek után biztosan Ön is késztetést érez megnyitni a Google Maps alkalmazást (ha eddig nem tette volna meg) és rákeresni Agloe-ra...ki kell ábrándítanunk, ma már nem fogja ott találni.

googlemaps.JPG

Persze az is lehet, hogy ez az egész történet is csak egy húsvéti tréfa...egy próbát azért megér?

történelem bizarr átverés világjáró big data

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.