Minden, amit a monokiniről és a bikiniről nem tudott eddig

monokinitop.jpg

Honnan erednek és mit jelentenek a szexi női fürdőruhákat jelölő kifejezések?

Ez tök egyszerű, vágja rá a kedves Olvasó. A monokini az egyrészes bikini. Mint ahogy a bikiniben a bi a kettőt, a monokiniben a mono az egyet jelöli. Hmm. Tessék mondani, mi az a -kini?

Nos, erre nem tudhatja a választ, ugyanis a bikini nem egy szóösszetétel. A kétrészes női fürdőruha a nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollról kapta. Ez az a korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetcsoport, amelyen a Csendes-óceáni kísérleti terület részeként az USA 23 hidrogénbombát és atombombát robbantott fel 1946 és 1958 között. A fürdőruha azért ezt a nevet kapta, mert megálmodója, vagyis inkább újrafeltalálója, Louis Reard úgy gondolta, az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból.

bikini.jpg

micheline.jpg

A tervező modern háromszög alakú bikinijét 1946-ban a fenti képeken látható Micheline Bernardini mutatta be Párizsban, de már i.e. 1400 körülről származó görög vázákon és festményeken is láthatók nők, akik efféle ruhát viselnek. A Római Birodalomból is számos ábrázolást ismerünk, ráadásul ezek többsége már fürdőző, de legalábbis a tengerparton sütkérező nőket ábrázol a mai bikinihez hasonlatos öltözékben. Ezek közül a leghíresebb az UNESCO Világörökségének részét képező szicíliai Villa Romana del Casale "lányos termének" bandeaukini-szerű (bandeau, csőtop) ruhában játszó nőket ábrázoló padlómozaikja,

bikinicasale.jpg

A monokini szó szóferdítéssel Rudi Gernreich, az ötvenes-hetvenes évek Amerikájának egyik legvitatottabb divattervezője nyomán született, amikor is ő a bikiniben a bi szórészletet, mint a latin nyelvben használatos kettős jelentésű előtagot szándékosan félreértve, azt a mono szóval helyettesítette, és így nevezte el az 1964-ben bemutatott "felül semmi" fürdőruháját. A divatot a nagynénje bécsi ruhaszalonjában kicsi korában magába szívó avantgárd ruhatervező szexuális forradalmat és a test korlátlan szabadságát tükröző fürdőruhájában a magas derekú bugyirészt felül vékony pántok követték. Ez volt az eredeti monokini, amelyet Paul Schutzer fotóin Daphne Dayle modell visel. A fotós és a riporterek láthatóan nem nagyon tudtak mit kezdeni a modell fedetlen kebleivel.

A maga korában ez a "barbár" kreáció még a Vogue akkori főszerkesztőjéből, Diana Vreeland-ból is értetlenkedést és felháborodást váltott ki, a ruhadarabot először bemutató modell Peggy Moffitt (lent) pedig halálos fenyegetéseket kapott. A közönség azonban szerette, a monokini még abban az évben a nők kedvence lett. Csak New York-ban többezer darabot adtak el egy nyár alatt, ami az akkori 24 dolláros vételárat tekintve figyelemre méltó.

Érdekes, hogy ez a sling bikini stílus később "kikopott", és felváltotta a mai nyelvben monokininek nevezett, a lenti galériában látható "csak alsó" (topless bikini). Ennek hivatalos neve egy ideig unikini volt, de végül ez a szóhasználat nem terjedt el.

Nem terjedt el a strandokon a szintén Gernreich nevéhez fűződő pubikini fazon sem, ami a teljes ágyékot eltakaró bikinialsóval ellentétben a szeméremszőrzet felső részét V alakban szabadon hagyta, valahogy így (a képen balra maga a tervező).

rud11.jpg

Említsük még meg az 1990-es évektől hódító, Anne Cole tervező nevéhez köthető és éppen az ellenkező (takarás) irányba elmozduló fürdőruha divatot, a tankinit, a majdnem egybefürdőruhát, ami alsó részből és egy (változó hosszúságú) ujjatlan pólóból áll. A neologizmus az amerikai angol tank top (trikó) szóból származik. Ennek variánsa a camkini (camisole, spagetti pántos felső).

A -kini vagy -ini családhoz még számos spin-off tartozik, úgy mint
- a ruhadarabok által takart minimális testfelületről elnevezett microkini, és az ellenkezője, a granny (nagyi) bikini,
- az oldalt és nyakban megkötös string bikini,
- a szoknyaalsós skirtini,
- az átlátszó anyagból készült seekini, 
-
"az egyrészes fürdőruha túl sok, de a bikini túl kevés" alapon kitalált trikini (amelynek alsó és felső részét a hason futó vékony pánt köti össze),
- a pretzel (perec) bikini
, amelynek felsőrésze az alsórész oldalából indul ki, egyetlen egy pántból áll, ami a nyak köré tekerve, ott visszafordulva takarja mindkét mellett,
- és a burqini, a család "legfiatalabb" tagja, az egész testet elfedő fürdőviselet a burka angol nevéből (burqua), amelyet Aheda Zanett tervezett (nem csak) muzulmán nőknek.

Kihagytunk valamit?

Ön melyik stílus mellett teszi le a voksot idén nyáron?

történelem vintage divat innováció nők hírességek 18+

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.