A kerékpár története egy percben

bikegif.gif

A dán Visual Artwork elkészítette a 2017-ben kétszáz éves bicikli evolúcióját egy percben bemutató animációs kisfilmet. Volt néhány innovációs zsákutca.

Napjainkban közel 1 milliárd kerékpárt használnak világszerte, sikerét annak öszönheti, hogy abban a korban született, amikor az emberek hirtelen tömegesen vágytak az egyéni élményekre. A kerékpár új távlatokat nyitott, felvetette a hosszabb utazás lehetőségét az emberek előtt.

Az első (újrafeltalált) "modern" szerkezet Carl Friedrich Christian Ludwig Drais von Sauerbronn báró nevéhez fûzõdik. Alapvetően fából készült, miként kerekei is - a szerkezet közepesen kényelmes üléssel (nyereggel) rendelkezett, pedállal viszont nem, ezért az első biciklistáknak a földet taposva kellett előrelendíteniük magukat és a járművet. A "futógépén" óránként 14 kilométer távolságot is meg lehetett tenni. A "draisienne-láz" néhány hónap alatt magával ragadta egész Franciaországot és Angliát.

Ahogy a kisfilmből is látszik, a kerékpár azóta sokat változott, de már több mint száz éve nagyjából változatlan konstrukcióban működik...

közlekedés történelem videó vintage innováció kerékpár formatervezés infografika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.