Extrém ablakpucolás 1220 méter magasan

canyon1.jpg

Emlékszik még a legutóbbi ablakpucolásra? Nem tévedünk, ha azt mondjuk: senkinek nem ez a kedvenc hobbija. Ezeknek a srácoknak talán mégis...képek a Grand Canyon Skywalk alól!

A Colorado folyó 1220 méter mélységben kanyarog a patkóalakú Skywalk üvegpadlós kilátó alatt, amelyet az amerikai Grand Canyon peremére épített az ualapaj indián törzs, és amelyet hét éve, 2007. március 28-án adtak át a nyilvánosságnak. A különleges technológiával készült látványosság felejthetetlen élményt ígér: a kanyon pereméről 20 méterre kinyúló, tökéletesen áttetsző üvegen állva valóban az az érzése az embernek, hogy lebeg.

canyon2.jpg

Az élmény "megfizethetetlen", de ehhez előbb ki kell fizetnünk a borsos belépőjegyet...így viszont nyilván elvárjuk, hogy semmi ne rontsa el. Ehhez olyan kalandvágyó "ablakpucolókra" van szükség, mint az Abseilon USA képzett munkatársai, akik nemrég átnézték, karbantartották és megtisztították az üvegfolyosó alját. A cég egyébként a kanyon oldalát és alját is kitakarította: összeszedték a hídról és környékéről lehullott szemetet, köztük megannyi sapkát és kalapot...

canyon0.gif

canyon3.jpg

canyon4.jpg

Fotók: AP

A Skywalk száz százalékban az ualapaj törzs tulajdonában van (az ő rezervátumuk területén épült), a projektet megfinanszírozó üzletember, David Jinohipadhus pedig a jegybevételek 50 százalékára tart igényt 25 éven keresztül. A 30 millió dolláros befektetés azonban az üzletembernek így is megéri minden bizonnyal, miközben a törzs biztosnak tűnő bevételi forráshoz jutott. A bevételi forrás azonban egyelőre csak biztosnak tűnő forrás, probléma ugyanis bőven akadhat még vele. (Igen, az ott egy helikopter...)

canyon6.jpg

A tervező Mark Johnson szerint nem állapítható meg pontosan, hogy a Grand Canyon pereme, amelybe behelyezték a patkót mennyi ideig áll ellent a talajeróziónak. Johnson becslése szerint legalább 100 évet kibír majd, de elképzelhető az is, hogy több száz éven keresztül látogatható lesz a nevezetesség. Másként látja ezt azonban Delores Honta, a törzs egyik képviselője: szerinte a közel 350 millió éves mészkő olyan porózus, hogy jó, ha 25 évig biztonságosan megtartja a patkókifutót. "A talaj igen száraz errefelé. Lyukakat fúrnak bele, ezzel még inkább megbontják a tömörségét, és semmi sem álltja meg majd az erózió felgyorsulását" - nyilatkozta a National Geographic News-nak.

Jonhson elismeri, hogy a Grand Canyon partja valóban sok helyen bármelyik pillanatban leszakadhat, hiszen nem a véletlen műve maga a Grand Canyon sem, ám aggodalomra ő nem lát okot: szerinte a megfelelő technika alkalmazásával biztonságos lett a Skywalk.

Ön járt már a Skywalk-on? Mesélje el, milyen volt!

//A világ érdekes! Nézze meg világjáró posztjainkat!

Források: National Geographic, Daily Mail

Ajánlott videó a Skywalk projektről:

extrém építészet világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.