Mit mesél a bőrünk? 18+

skin7.JPG

A Torso sorozat azt boncolgatja, hogyan örökíti meg bőrünk személyes történeteinket.

June Yong Lee ezekkel a fényképekkel szeretné bemutatni, hogy mit mesél rólunk a bőrünk. Az első pillantásra kissé morbidnak tűnő, a bőr alatti testidomokat nélkülöző, kiterített emberi bőrökről készült monokróm panorámaképekkel a művész arra invitálja a nézőt, hogy "az emberi bőr egyediségét és univerzalitását egyszerre lássa meg".

skin9.JPG

A digitális technológia segítségével alkotott megrendítő kitalált képi világ, amelyben egyszerre látjuk a törzs elejét és hátulját, nem szakad el teljes mértékben a test fizikai valóságától. A 360 fokos panorámaképként bemutatott bőr apró, intim részletei vizuális naplóként mesélnek a tulajdonos életéről, és ezáltal arc nélkül is valamiféle identitást kölcsönöznek neki. Hirtelen fogyás és hízás, baleseti és műtéti hegek, az anyaság "lenyomata"...megannyi fájdalmas és boldog pillanat emléke a bőrünkbe, az egyik legcsodálatosabb szervünkbe zárva (bár ritkán gondolunk rá úgy, mint egy szerv).

skin10.JPG

Ha jól belegondolunk, valójában a bőrünk határoz meg minket. Egyrészt a bőrünk választ el minket fizikailag a külvilágtól: ami a bőrön "innen" van, azok vagyunk mi, ami "odaát", az a világ. Másrészt a bőrünk színe még a 21. században is befolyásolja, hogyan ítélnek meg bennünket, és hogyan ítélünk meg mi másokat.

//Posztajánló: Amikor a smink életet ment

Vannak a képek között olyanok, amivel egyszerűen nehéz mit kezdeni. Mi történhetett ezzel az emberrel? Min mehetett keresztül, hogy így néz ki a bőre?

skin16.JPG

"Bőrünk különös, felismerhető és felismerhetetlen formában egyaránt visszatükrözi életünk eseményeit és történéseit. Az emlékeink, mint a sebhelyek, törékenyek. Vannak, amelyek csak rövid ideig maradnak velünk, mások egész életünkre megmaradnak, és ezzel a keletkezésük története is."

skin13.JPG

"A tetoválásokkal az emlékeinket mélyen a bőrünk alatt rögzítjük. A testünk formája is többször változik életünk során: fogyunk, hízunk - az ezekről alkotott emlékképeink idővel elhalványulnak, de a bőrünk soha nem felejt." - írja a művész a weboldalán.

A Torso sorozat képeit az életnagyságnál valamivel nagyobb méretben, sötét szobában, a képekre irányuló spotlámpák alatt állították ki az athens-i Georgia Egyetemen.

skinexhibit.JPG

Vajon Önről milyen történetet mesélne a bőre?

//Az emberi test és a művészet a disrupton: Izgalmas a könnyek topográfiája, Hímzett tenyérportrék, Ékszerek emberi fogból, hajból és körömből, Nem mellesleg bizarr szobrok 18+, Betűtészta helyett betűszakáll

 

 

emberek bizarr identitás portré tetoválás 18+ fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.