Gyufavilág

yoder.jpg

Andy Yoder szobrászművész két évig dolgozott ezen az egyedülálló földgömbön, ami több ezer kézzel festett gyufaszálból áll. Tudja, honnan ered a gyufa szó?

yoder5.jpg

A megfestett fejű gyufaszálakat egyesével ragasztotta össze és rögzítette a szobor rétegelt lemez alapjához. Az elkészült művet az idei PULSE NEW YORK kortárs képzőművészeti vásáron fogják bemutatni május 8-11 között. Aggodalomra semmi ok, a mű biztonságos: az egészet lefújták lángálló bevonattal!

yoder6.jpg

Kínában már a 6. században használtak tűzgyújtásra kénnel átitatott fenyőfa pálcákat, de a modern gyufa feltalálása a 19. század elejére esik. A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban a magyar Irinyi János szabadalmaztatta még vegyészhallgató korában, aki professzora egyik sikertelen kísérletét fejlesztette tovább. Találmányát és a gyártási jogokat később eladta Rómer István gyógyszerésznek. Ő vette először gyártásba, és ennélfogva ő ismertette meg a világgal Irinyi biztonsági gyújtóját. A köztudatban úgy szerepel a neve, mint aki "potom összegért” szerezte meg a szabadalmat, meggazdagodott, míg Irinyi szegénységben halt meg. 

yoder2.jpg

A gyufa megjelölésére eredetileg a német Zündholz mintájára tükörfordítással létrehozott gyújtófácska használata terjedt el, amely aztán az 1840-es évekre egyrészt gyújtó, másrészt a mind a mai napig fennmaradt gyúfa~gyufa alakra rövidült.

yoder3.jpg

yoder4.jpg

történelem extrém szobrászat installáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.