A kakas szépségversenyek bizarr világa

chicken5.jpg

Ernest Goh szingapúri fotós tollas topmodellekről készített abszurd fotósorozatot.

Úgy tűnik, ezek a különleges Ayam Serama fajtájú maláj kakasok nem csak szépek, de topmodelleket megszégyenítő nyakatekert beállásokban pózolni is nagyon tudnak a kamerának. Természetesen nem a hiúság, hanem a "kakaskodó" ösztönük készteti őket arra, hogy az egymás mellé állított asztalok tetején a legjobb formájukat hozzák, kihúzzák magukat és kiterjesszék szárnyaikat, hogy a lehető legnagyobbnak mutassák magukat és ezzel félemlítsék meg a konkurenciát.

chicken21.jpg

Ez a tulajdonságuk viszont tökéletessé teszi őket arra, hogy ne szemétdombon kapirgáljanak, hanem kakas szépségversenyeken mutassák be őket gazdáik, és komoly pénzt hozzanak a konyhára. A versenyeken testük arányossága, a tollazatuk mintázata, rendezettsége mellett a zsűri a karakterüket is pontozza. Pontos "standard" és fajtaleírás arról, hogy milyen az ideális kakas, nincsen. (Kicsit jobban belegondolva ez így van a szépségkirálynő választásokon is, nem?)

Videó a szépségversenyekről és a fotózásról:

Ezt az egyébként apró (kifejletten is csak 250-500 grammot nyomó) baromfifajtát az elmúlt 50 évben tenyésztették ki, és 1990-ben szerepelt először baromfi kiállításon és vásáron. Mint minden baromfit, nagyon érzékenyen érintette a populációt az Ázsián végigsöprő 2004-es madárinfluenza járvány, amikor is rengeteget lemészároltak belőlük. Még szerencse, hogy ezt megelőzően már bekerültek az első párok az Egyesült Királyságba, ahonnan aztán a fajta szétterjedt Európában. Ma a második legnagyobb populációja Hollandiában található, de egyre népszerűbb Franciaországban is.

chicken15.jpg

Az európai kultúrától sem idegen a mindenféle házi- és haszonállatok "megmérettetése", melyek története egybeforrt a mezőgazdasági vásárok történetével. Aki kedvet kapott egy hasonló eseményre ellátogatni, 2014. május 11-én Pilisszentivánon kerül megrendezésre az Össz-Pilis-Medencei Kakas-szépségverseny és vásár. Ugyan Ayam Serama kakasokkal nem valószínű, hogy találkozhat, de lesz ott elég tollas népség - a fazékban is. (Na ez viszont tényleg bizarr! Csak reméljük, hogy nem a szépségverseny vesztesei kerülnek a forró vízbe...)

Addig is nézegessen szépséges glamour kakasokat a galériában, és nézze meg, mit művelnek a kutyákkal az őrült kutyakozmetikusok!

videó bizarr kiállítás performansz állatok világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.