Fűautomata - avagy füvet már nem csak fű alól

marijuana1.jpg

2012-ben Colorado történelmet írt azzal, hogy az Amerikai Egyesület Államokban elsőként legalizálta a "rekreációs" marihuánát a 21 éven felüliek számára. Ezt a sokak (főként marihuánát fogyasztók) szerint történelmi tettet nemrég újabb "elsőzés" követte: az első valóban önkiszolgáló marihuána-automata telepítése Eagle megyében.

Így elsőre valószínűleg nem sok időt jósolnánk neki, mielőtt valaki odamegy, oldalba rúgja és feltöri, de ez a ZaZZZ névre keresztelt klimatizált minibolt a tartalma miatt kicsit komolyabb biztonsági funkciókkal van felszerelve, mint a munkahelyi snackautomata. A vásárlóknak például biometrikusan azonosítaniuk kell magukat az ujjlenyomatukkal, mielőtt hozzáférhetnek az áruhoz. (A nagy testvér figyel.) A szabadság nevében és a marihuána szellemiségéhez hűen a szokásos fizetési opciókon túl bitcoin-nal is fizethetünk. "Leginkább a költségcsökkentés miatt, de az ideológia is fontos volt", nyilatkozta az automatát kitaláló és üzemeltető American Green.

_73494880_marijuana.png

Eddig is léteztek már fűautomaták, de azok a pult mögött álltak és kizárólag az eladószemélyzet használhatta őket. A ZaZZZ újdonsága pontosan az, hogy a többi automatához hasonlóan teljesen szabadon a vásárló által működtethető, így azt remélik, hogy a "szégyenlősebbek" is könnyebben hozzájutnak majd a marihuánához. És ezzel is növelhető lesz az a 2 millió dolláros adóbevétel, amit Colorado januárban elkönyvelhetett a rekreációs marihuána árusításából (3.5 millió dollár, ha a "gyógyfüvet" is beleszámoljuk, írja a BBC). Ezt 59 vállalkozás összesen 14 millió dollárnyi bevétel után fizette be az államkasszába.

marijuana2.jpg

Az automata a bankautomatákhoz hasonlóan zárt térben működik és egyelőre csak a Herbal Elements orvosi marihuánáját árulja, azaz a betegeknek a jogosultságát is ellenőrzi az online adatbázisban. A tesztüzem után viszont már bárki számára hozzáférhető lesz a fű. Sőt, azt tervezik, hogy az eredeti snackautomatákhoz hasonlóan füves rágcsálnivalók (pl. sütik) is kaphatók lesznek majd az eladó közreműködését egyáltalán nem igénylő gépből.

Ma már szinte mindent lehet automatából venni. Önnek melyik volt a legbizarabb automata, amivel valaha is találkozott? És mit gondol a marihuánáról? Elég liberális Magyarország ahhoz, hogy legalizáljuk a közeljövőben?

egészség szabadság innováció marihuána világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kár, hogy az Orbán-birodalomba csak alkoholisták férnek bele még állami támogatással is de rekreációs chill-out füvesek azok nem.
Ez csak álom marad nálunk!Amíg ennyi napellenzős politikus van addig biztos!
pedig uzlet is van benne, nem is kicsi...
Urunk, a napi droglobbinkat add meg nékünk!
A Nemzeti Füvészkertben biztos lehet majd kapni.