A brazil szexipar fellendülést vár a focivébétől, de a gyerekeket féltik 18+

brazilian-prostitutes.jpg

Mintegy félmillió külföldi focirajongó érkezik majd a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején Brazíliába. A szexmunkások tárt karokkal várják a gringo-kat. Eközben a focisták arra figyelmeztetnek: a gyerekprostitúció itt is bűn.

A 2014. június 12. és július 13. közötti négy hétben a Pricewaterhouse Coopers becslése szerint mintegy 500.000 focirajongó érkezik az országba, száll meg a hotelekben, fogyaszt majd az éttermekben és bárokban, utazik a városok között, és látogatja meg Brazília nevezetességeit. Köztük a brazil szexmunkásokat, akik az egész országban, de főként a mérkőzéseknek otthont adó 12 helyszínen (Rio de Janeiro, São Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador da Bahia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife) készülnek a nagy eseményre a maguk módján.

Például ismerkednek az angol egy elég speciális szókincsével a kifejezetten erre az alkalomra számukra indított ingyenes kurzusokon. A Huffington Post beszámolója szerint Belo Horizonte-ban a Minas Gerais State Association of Prostitutes szervezet segít nekik abban, hogy tényleg ki tudják hozni a maximumot az évtized egyik nagy eseményéből. (A következő a 2016-os olimpia lesz.) A prostituáltak állami egyesülete nem csak a kommunikációra készíti fel a lányokat (és fiúkat, és transzneműeket, stb....) a megfelelő "szókincs" elsajátításával, hanem ismereteket szerezhetnek a külföldi valutákról és árfolyamokról, hogy ne verjék át őket a tarifákat illetően. Többen azt várják a tanfolyamoktól, hogy biztonságosabbá teszik a tranzakciót. A nyelvi akadályok miatt ugyanis a lányok sokkal nagyobb veszélynek lesznek kitéve. (Brazíliában portugálul beszélnek, a turisták többsége angolul, németül, franciául tud majd.)

Álmodik a nyomor

A prostitúció - ha társadalmilag nem is elfogadott, de - legális Brazíliában, és az ország régóta kedvelt erotikus utazási célpontja azoknak, akik külföldön (is) szeretnének szexuális tapasztalatot szerezni. Olyannyira, hogy lassan túltesz Thaiföldön is. A szexmunkások közül azonban most sokan a kitörés lehetőségét látják az elkövetkező sporteseményekben: szemük előtt hatalmas dollár- és eurókötegek lebegnek, és a Micsoda nő!-höz hasonló forgatókönyvek sem ritkák, derül ki a The Atlantic riportjából. "Értékelni fogják a munkánkat", nyilatkozta az egyik megkérdezett prostituált, aki csak jót hallott az Európába kivándorolt lányoktól. Elképzelte, hogy a négy hét alatt elég pénzt tud keresni ahhoz, hogy végleg feladja a mesterséget, de ha nem is, legalább euróban és dollárban kapja a fizetését. Ehhez azonban először apróbb beruházásokat kell tenni: új cipőket és ruhákat vett, amelyek szerinte "az európai ízlésnek jobban megfelelnek".

A civil szervezetek féltik és óva intik a szexmunkásokat attól, hogy az amerikai romantikus film tündérmesébe illő végjátékához hasonló álmokat kergessenek: a férfiak nem a jövendőbelijüket akarják itt megtalálni. "A focirajongók idejönnek, elköltik a pénzüket, és aztán hazamennek". És valóban, a South Africa’s Sex Workers Education and Advocacy Taskforce (SWEAT) tanulmánya szerint a 2010-es dél-afrikai focivébé sem "hozta" a várakozásoknak megfelelő számokat a szexturizmus terén - nem árasztották el a szexmunkások a korábban jósolt számban (100.000) a fővárost, nem volt kondom hiány, nem nőtt a HIV fertőzöttek száma sem, és a prostituáltak sem számoltak be számottevő "forgalomnövekedésről".

Iparűző gyerekek

penalty1.jpg

A be nem teljesült álmoknál azonban sokkal aggasztóbb az a tény, hogy a brazil sikátorokban gyerekek - akár már 9 évesek is - is árulják a testüket pár száz forintért, hogy legalább az ételre (inkább a crack-re) valót megkeressék maguknak, és a családjuknak. Természetesen a prostitúció Brazíliában is csak 17 éves korhatár felett űzhető legálisan, ezért ezek a gyerekek (hamis) papírokat mutogatnak a "mit sem sejtő" (értsd: a helyzettel nagyon is tisztában levő) turistáknak, hogy ők már nagykorúak. De ránézésre sem lehetnek többek 12-14 évesnél, számol be Chris Rogers, a BBC riportere, aki a brazil utcákon beszélgetett a gyerek prostituáltakkal. Ugyanakkor vannak olyan kiskorúak, akiket a ruházatuk, sminkjük és viselkedésük tényleg eladhat 17 évesnek egy rosszul megvilágított utcán, így valóban akár "ártatlanul" is belefuthat valaki a gyerekprostitúcióba..

penalty6.jpg

Jason Farrel riportja a Sky News-nak bemutatja azt a recife-i (az egyik helyszín) nyomort, amiből a gyerekek a szipuzással és a testük áruba bocsátásával menekülnek. (A "Brazília gyermekei: áruba bocsátott ártatlanság" című teljes dokumentumfilmet - a lenti videó hosszabb változatát - az indavideó csatornánkon megnézheti.) A brazil kormány és segélyszervezetek szerint mintegy 250.000 gyerek lehet érintett, akiket anyjuk (leggyakrabban a saját stricije nyomására) kényszerít a prostitúcióba. A kiszolgáltatottságuknál már csak a kísértés lesz nagyobb a focivébé idején, ezért a rendőrség proaktivitást, razziákat és kemény büntetést ígér minden külföldinek, akit elkapnak.

Már a sportolók is kampányolnak

A helyzet olyannyira nem hagyható figyelmen kívül, hogy a brit Happy Child alapítvány például híres focistákkal készített kampányt, akik arra figyelmeztetnek: a gyerekprostitúció - csak azért, mert Brazíliában vagyunk még - bűn, és letöltendő börtönbüntetés jár azoknak, akik gyerekeknek fizetnek a szexért. A kampányhoz készült videót a British Airways járatokon fogják vetíteni a Brazíliába igyekvő szurkolóknak. A kisfilmben többek között olyan híres korábbi és jelenlegi focisták próbálják a turisták eszébe vésni az alapítvány mondanivalóját, mint Frank Lampard, Ramires, Gary Lineker, Oscar, Alan Shearer, és David Luiz. A kampány szlogenje: It's a penalty!, ami egy szójáték: a penalty az angolban egyrészt büntetés, másrészt tizenegyes a fociban. 

penalty.JPG

David Luiz a Twitteren jelentette be, hogy ő az egyik hivatalos nagykövete a kampánynak. A kampány hivatalos logója van a pólóján: egy 17-es függőleges fekete-fehér csíkos (börtönrácsot idéző) mez. 

A kampányt David Cameron brit miniszterelnök is támogatja, aki felhívja a figyelmet: sem a brit, sem más külföldi kormány nem fogja védeni a brazil rendőröket kijátszó, országukba hazaérkező szexuális bűnözőket, hanem az Europol közreműködésével segítenek az igazságszolgáltatásban.

penalty2.jpg

A kampányfilmben pedig az üzenet a sportrajongóknak: A bűnösök börtönbe kerülnek...Brazíliában. "És ez egy nagyon rossz végeredmény."

videó bűnözés társadalom erotika nők gyerekek hírességek 18+ foci 2014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vicc az egész, pont a focisták kampányolnak a prostitúció ellen, mikor köztük kiemelkedően magas a prostikhoz járók száma. Lásd Zahia Dehar esete, a fél franica válogatott végigbaszta, amikor 16 éves volt. Persze jó pénzért.
El kellene már felejteni azt, hogy a kurvák áldozatok. Van pár elrabolt és munkára kényszerített köztük, de a 99% önként és dalolva szop, baszik, mert ez az egyetlen dolog, amihez ért.